Солодке життя: шоколад знижує ризик ранньої смерті

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Користь споживання шоколаду для здоров’я і зокрема його потенційна роль у зниженні ризику ранньої смерті завжди була гарячою темою серед дослідників. Нове комплексне дослідження показує, що цей дійсно корисний продукт може знизити ризик смертності до 10%.

Вивчення впливу шоколаду на здоров’я

Це відкриття сталося на тлі неоднозначних результатів попередніх досліджень, які вивчали зв’язок шоколаду з серцево-судинними захворюваннями (ССЗ) та мали доволі суперечливі результати. Деякі припускали зворотний зв’язок між споживанням шоколаду та ішемічною хворобою серця та інсультом, тоді як інші не знаходили жодного зв’язка між цим.

Однак нещодавнє дослідження пішло ще далі. У ньому вивчався раніше невідомий вплив шоколаду на ризик смертності від певних причин, особливо серед жінок.

Отримані результати перегукуються з минулими дослідженнями. Останні припускали, що антиоксиданти, що містяться в какао-бобах, можуть допомогти відновити пошкоджені клітини в організмі, тим самим сприяючи загальному здоров’ю. Крім того, какао пов’язують зі зниженням кров’яного тиску та запобіганням накопиченню жиру в артеріях, що є життєво важливим для здоров’я серцево-судинної системи.

Як відбувалося дослідження?

Сучасне дослідження базувалося на вивченні медичних записів майже 85 тисяч американських жінок у постменопаузі за 19-річний період. Висновок полягав у тому, що люди, які їдять шоколад, мають меншу імовірність померти від серцевих захворювань і деяких видів раку, ніж ті, хто нехтує цими солодощами.

Провідний автор дослідження, доктор Янгбо Сун зазначив, що, хоча довгострокові наслідки споживання шоколаду для здоров’я залишаються незрозумілими, все ж виявлена кореляція між цим продуктом та помірно нижчим ризиком смерті. Пан Сун підкреслює, що шоколад містить як корисні компоненти (антиоксиданти, флавоноїди), так і цукор та жири, що пов’язані зі збільшенням ваги.

Користь шоколадуДослідники використовували валідований опитувальник частоти приймання їжі для оцінки дієти на початку дослідження. Учасників запитували, як часто вони споживали 28 г шоколадних цукерок і батончиків протягом останніх трьох місяців. Категорії відповідей варіювалися від відсутності споживання до однієї порції щодня.

Попри те, що деякі учасники, які їдять шоколад, демонструють такі нездорові звички як куріння та низькоякісну дієту, на початку дослідження все ж було виявлено кореляцію між більшим споживанням шоколадних солодощів та меншою імовірністю діабету та високим рівнем холестерину у крові. Однак ці жінки частіше мали вищий індекс маси тіла.

Шоколад сприяє низькому ризику смертності від усіх причин

Цікавим аспектом результатів дослідження було те, що жінки, які вживали шоколад, мали менший ризик смертності від усіх причин порівняно з тими, хто його не споживав. Крім того, цей ризик ще більше зменшувався з більш частим споживанням шоколадних цукерок. Причому найменший ризик спостерігався у тих, хто вживав одну порцію шоколаду щодня.

Цікаво, що споживання шоколадних цукерок мало певний вплив на смертність від ССЗ. Менш часте вживання (менше однієї порції на тиждень) трохи знизило ризик цих захворювань. Однак найнижчий ризик був зафіксований для жінок, які вживали від 1 до 3-х порцій щотижня. Тоді як ті, хто споживав шоколад щодня, мали такий самий ризик ССЗ, як і ті, хто взагалі його не вживав.

Шоколад збільшує тривалість життяЯк зазначає видання Earth, дослідники також виявили зниження ризику смертності від раку легенів і деменції (за винятком хвороби Альцгеймера) серед тих, хто споживав шоколад. При цьому найменший ризик спостерігався серед тих, хто вживав 4-6 порцій щотижня.

Підсумовуючи, можна сказати, що помірне споживання шоколаду (3 порції щотижня) знижує ризик смертності навіть після поправки на різні чинники, що впливають на це. Попри ці багатообіцяльні результати, дослідники стверджують, що необхідні додаткові дослідження.

Потрібно ще зрозуміти потенційний зв’язок між високим споживанням шоколаду та конкретними причинами смерті. Проте попередні висновки не лише дають надію любителям шоколадних ласощів, але й відкривають нові шляхи для досліджень харчування, які вивчають вплив дієти на здоров’я людей.

Ще трохи про користь шоколаду для здоров’я

Користь шоколаду (особливо темного) для здоров’я з роками стає все більш визнаною. Цей продукт добре впливає на серце, функції мозку, артеріальний тиск та психічний стан.

Шоколад містить флавоноїди, що покращують здоров’я серця шляхом покращення кровообігу та зменшення рівня поганого холестерину. До того ж вони можуть допомогти знизити артеріальний тиск. Також темний шоколад, попри солодкуватий смак, має низький глікемічний індекс, тобто він не викликає різких стрибків рівня цукру в крові.

Користь шоколаду для здоров’яДеякі дослідження свідчать, що флавоноїди в шоколаді можуть покращити роботу мозку. Вони негайно впливають на настрій і когнітивні функції та уповільнюють зниження останніх у довгостроковій перспективі.

До того шоколад багатий антиоксидантами, які допомагають нейтралізувати шкідливі вільні радикали в організмі. Останні можуть викликати окислювальний стрес, що призводить до хвороби серця та раку. Шоколад також містить фенілетиламін, який спонукає мозок виділяти ендорфіни, підвищуючи настрій.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU