Міцний горішок: продукт проти депресії

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Люди полюбляють горіхи у тій чи іншій формі, будь то арахіс у пабі, волоські горіхи у салаті чи просто смачний горішковий мікс. Тепер є ще один привід полюбити цей продукт, оскільки він може принести несподівану користь психічному здоров’ю. Науковці виявили, що вживання горіхів знижує ризик депресії на 17%.

Горіхи як засіб протидії депресії

Дослідники вивчили дані понад 13 500 людей у Великобританії у віці від 37 до 73 років, у яких на початку дослідження не було депресії. Було зареєстровано споживання учасниками горіхів, включаючи несолоні різновиди, такі як мигдаль, кеш’ю, а також солоні та смажені горішки та арахіс. Спостереження велися протягом 5 років. За цей час лише у 8% учасників дослідження була діагностована депресія.

Аналіз показав, що споживання горіхів від низького до помірного – еквівалент 1 порції по 30 г на день – було пов’язане з покращенням психічного здоров’я. Ті, хто споживав цей продукт, мали на 17% нижче ризик депресії порівняно з тими, хто його не вживав. Слід зазначити, що порція 30 г горіхів приблизно дорівнює 20 мигдалям, 15 кеш’ю, 10 бразильським горіхам, 40 арахісам або 30 фісташкам.

Як зазначає видання Daily Mail, ці висновки були зроблені незалежно від інших чинників способу життя та здоров’я. Вчені також додають, що причиною таких результатів може бути протизапальна та антиоксидантна дія горіхів на мозок.

30 г горіхів щодня – нижче ризик депресії

Провідний автор дослідження Бруно Біццозеро-Пероні каже, що отримані результати підкреслюють ще одну користь від споживання горіхів. Вони знижують ризик депресії на 17%. Це дає ще сильніші підстави для споживання горіхів з ентузіазмом.

Користь горіхівКоманда дослідників зазначає, що дослідження проводилося у великій вибірці людей середнього та старшого віку. Основний висновок полягає у тому, що регулярне споживання горіхів у низькій або помірній кількості пов’язане з меншим ризиком депресії порівняно зі споживанням інших продуктів.

Отримані результати підкреслюють потенційну роль цього продукту як здорової харчової поведінки для запобігання депресії у тих, хто не має інших відомих чинників її ризику, таких як ожиріння, нездоровий спосіб життя, самотність та захворювання. Майбутні довгострокові клінічні випробування повинні оцінити, чи є споживання горіхів ефективною стратегією запобігання депресії у дорослих.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU