Ліворукість: відхилення чи альтернатива?

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Нещасливе число в даті неформального свята, що відзначається з 1992 року на пропозицію ініціаторів із клубу шульг Великобританії, – не найбільша неприємність у житті тих, чиї права воно захищає. У Стародавньому Римі лівшу називали «злом» («sinister»), а європейські мови споконвіку вживають слово «ліворукий» у значенні «незграбний». Колись ізгоям заборонялося свідчити в суді, а за надуманий зв’язок із нечистою силою нещасних навіть спалювали на багаттях інквізиції. За всіх часів незручності людей із домінантною лівою рукою не бралися до уваги, їх особливі потреби ігнорувалися, а природні навички переформатовувалися. Дискримінація у суспільстві та боротьба за виживання відбилися на незрозумілій успішності шульг: у різних сферах діяльності їм довелося стати кращими. А може, досягнення видатних персон і є наслідком їхньої неординарності?

Життя у Задзеркаллі

«Білль про права шульги» – документ Міжнародної асоціації ліворуких. Ідея організації зі штаб-квартирою в Канзасі (США) – усунути передумови до утиску лівшів у світі правшів. Громадська структура поставила за мету припинити страждання великої групи людей, визнаних «не такими, як усі». Світ не повинен «за умовчанням» нав’язувати шульгам нечесну конкуренцію, пропонуючи їм свідомо нерівні умови з іншими.

Відчути себе казковою Алісою в Задзеркаллі раз на рік може будь-хто з «нормальних» людей: 13 серпня правші теж опиняються у «перевернутому» світі, беручи участь у змаганнях, де не дозволяється користуватися правицею. Безпорадність «недолугих невміх» додає кумедності видовищу і ставить учасників на місце шульги, якому доводиться постійно жити в «дзеркальній» дійсності.

Тільки уявіть, до чого може привести помилка шульги в армії: не одному командирові додали сивого волосся навчальні стрільби – з гільзами, що летять ліворукому бійцю в обличчя. У деяких авіакомпаніях відмовляються від послуг льотчиків-шульг саме через ризик помилки в напруженій ситуації: у відповідальний момент шульга автоматично плутає «право» з «ліво». Та ж сама причина лежить в основі помилок водія. Однак після шульги Генрі Форда, який випустив експериментальну партію автівок із «лівим керуванням», про машини для ліворуких водіїв більше автопром не дбав.

За статистикою, через нещасні випадки, підвищену напругу та «хвороби стресу» життя у ліворукої людини в середньому на дев’ять років коротше, ніж у правші. Ліворукий персонал лідирує у світі за частотою виробничих травм. Інструмент для правої руки щорічно калічить 2500 шульг. Виконання робочих та побутових завдань на незручному обладнанні призводить до втоми, хвороб і каліцтв, а також підвищує ризик аварій. А скільком маленьким шульгам підірвало здоров’я примусове переучування з ведучої лівої руки на «нормативну» праву. Забоями, порізами та нервовими розладами фізичні та психологічні травми не вичерпуються: іноді таке насильство закінчується епілепсією.

Про неприпустимість дискримінації шульг у США заговорили з 1980 року. Підставою для перших громадських виступів стала втрата роботи ліворуким поліціянтом Франкліном Вінборном. Мітинг на підтримку звільненого копа мав привернути увагу законодавців до необхідності перегляду службових інструкцій. Нормативне розміщення кобури на правому боці корпусу створює проблему для ліворукого службовця: зброєю, що знаходиться далеко від ведучої руки, в критичний момент можна не встигнути скористатися. Після прецеденту кампанія із захисту шульги продовжилася мітингом на підтримку ліворукого сортувальника поштових відправлень: клеркові Роберту Гріну довелося відстоювати в суді право на виконання робочого процесу тією рукою, якою йому було зручно.

На щастя, прогрес у цьому питанні є. Крок за кроком потреби шульги опиняються у фокусі уваги світової громадськості. Спільні зусилля щодо засудження знущань з «неправильних» дітей дозволили домогтися зміни ставлення до ліворуких людей у низці країн. Зокрема, в українських школах учнів уже не б’ють лінійками на уроках правопису, привчаючи тримати ручку не в лівій руці, а у правій.

divchyeka pyshe livoyu rukoyu - Здоров'я - 50Plus

І хоча завдання зобов’язати виробників враховувати потреби шульг все ще не втрачає актуальності, справа потихеньку зрушила з мертвої точки і тут. Вже з’явилися у продажу столові прилади та канцелярське приладдя для ліворуких людей: випускаються відповідні лінійки, точила, ножиці, ножі і навіть штопори з лівим різьбленням. У Великій Британії вже відкрито навіть спеціалізовані магазини з робочим інструментом та господарським інвентарем для шульг: там можна знайти «дзеркальний» рубанок та лівосторонній дриль. А в Японії немає проблеми в тому, щоби придбати годинник з циферблатом для шульг, лівосторонній калькулятор, комп’ютерну клавіатуру зі «зворотною» розкладкою чи лівосторонню гарнітуру для гаджетів.

Знак обдарованості

«Відступом від правил» стає кожна десята людина на планеті. Тож «винятковими» можна назвати лише 10% землян: за статистикою, ліворуких людей у світі – від 8% до 15%. Ще приблизно таку ж саму кількість становлять т. зв. амбідекси, тобто універсали, що володіють обома руками однаково вправно. Але у творчому середовищі концентрація шульг удвічі перевищує звичайний рівень: серед письменників, митців, музикантів та артистів ліворуких людей – 20%. Це неабиякі генератори оригінальних ідей, володарі рідкісних здібностей, обдаровані генії та духовно багаті особистості з відомими іменами. Психологи пояснюють таку закономірність кращим розвитком у шульги правої півкулі головного мозку, бо саме вона відповідає за просторове сприйняття, масштабність мислення та творчу наснагу.

cholovik malyuye livoyu rukoyu - Здоров'я - 50Plus

До «виняткової» компанії можна включити талановитих композиторів і музикантів Нікколо Паганіні, Вольфганга Амадея Моцарта, Фредеріка Шопена, Людвіга Ван Бетховена, Роберта Шумана, Енріке Карузо, Пола Маккартні, Боба Ділана, Джиммі Гендрікса, Курта Кобейна, Філа Коллінза, Стінга, Мірей Матьє, Селін Діон та ін.

В акторській обоймі шульг – імена Чарлі Чапліна, Грети Гарбо, Мерилін Монро, Сільвестра Сталлоне, Роберта Де Ніро, Міккі Рурка, Кіану Рівза, Брюса Вілліса, Тома Круза, Дрю Беррімор, Пірса Броснана, Девіда Духовни, Ніколь Кідман, Джулії Робертс, Демі Мур, Скарлетт Йоханссон, Міли Йовович, Сари Джессіки Паркер та ін.

Перелік шульг-художників слід розпочати з Мікеланджело, Рафаеля, Пітера Пауля Рубенса, Альбрехта Дюрера, Огюста Родена та Пабло Пікассо.

Ліворукими філософами і письменниками були, зокрема, Аристотель, Фрідріх Ніцше, Франц Кафка, Герберт Уеллс, Ганс Крістіан Андерсен, Льюїс Керрол і Марк Твен.

Серед видатних полководців і політиків-шульг – Тиберій, Олександр Македонський, Гай Юлій Цезар, Жанна д’Арк, Наполеон Бонапарт, Отто Бісмарк, Карл Великий, королева Вікторія, Вінстон Черчілль, Бенджамін Франклін, Фідель Кастро, Махатма Ганді, Біньямін Нетаньяху, Рональд Рейган, обидва Джорджі Буші (батько і син), Білл Клінтон, Барак Обама та ін.

До вчених і підприємців слід віднести знаменитих шульг Леонардо да Вінчі, Ісаака Ньютона, Альберта Ейнштейна, Ніколу Теслу, Генрі Форда, Білла Гейтса і Рокфеллерів.

А серед ліворуких зірок спорту – Пеле, Корі Сандерс, Мішель Платіні, Дієго Марадона та Олег Блохін.

Компенсаторний механізм

Креативність шульг проявляється навіть у точних науках. Власник правопівкульного мислення досягає результату не способом правші, через методичне вирішення послідовних завдань, а за допомогою осяяння. Образно кажучи, Ньютон спочатку отримав яблуком по голові та здогадався за аналогією про всесвітнє тяжіння, а потім обґрунтував відкритий закон відновленням пропущених кроків на шляху до розгадки.

У передчутті, дежавю та віщих снах шульги знаходять ірраціональний інструмент для своїх відкриттів. Розвинена інтуїція стає своєрідним компенсаторним механізмом дискомфортного існування у «не своєму» середовищі. Адже сприйняття світу шульгою і правшою кардинально відрізняється: розпізнають образи та аналізують інформацію вони за допомогою різних відділів мозку.

У той час як правша оцінює обстановку правою півкулею, а деталі вивчає лівою, шульга все робить навпаки. Протилежна півкуля відповідає у шульги також за просторову орієнтацію та розпізнавання мови. Водночас між собою обидві півкулі у шульги взаємодіють ефективніше, ніж у правші, а інформаційний обмін налагоджений краще. Швидкість реакцій пояснюється більш вираженою симетрією половинок мозку та великою кількістю нейронних зв’язків. Ось чому шульга дасть фору правші в будь-якому виді діяльності, що вимагає оперативних реакцій та обробки великої кількості інформації.

kompyuterna gra - Здоров'я - 50Plus

Зокрема, шульга майже напевно виявиться спритнішим за «нормальну» людину в комп’ютерній грі, боксі, хокеї та тенісі. Не випадково найяскравішими зірками у цих видах спорту стали ліворукі Горді Хоу, Микола Старшинов, Джон Макінрой, Мартіна Навратілова та Моніка Селеш. А в боксі лівшами виявилася майже половина (40%) олімпійських чемпіонів, переможців першостей Європи та світових рекордсменів. У парному поєдинку з правшою ліворукий спортсмен має однозначну додаткову перевагу.

А ще одна перевага шульги над правшами виявлена… в мистецтві кохання. Багато голлівудських секс-символів виявилися лівшами. Одна з них – Мерилін Монро. Актриса без хибної скромності хизувалася тим, що лівшам немає рівних у майстерності поцілунку. «Постільна винахідливість» шульг навіть знайшла відображення в індустрії секс-іграшок: за деякими відомостями, більшість товарів у секс-шопах пристосована під запити саме шульг, бо це основна категорія покупців у магазинах для дорослих.

Національне бюро економічних досліджень (США) поділилося спостереженнями, що заробітки ліворуких випускників вищих навчальних закладів на 20% перевищують рівень оплати праці однолітків-правшів. У порівнянні з правшами шульги частіше отримують високі посади для висококласних фахівців (відповідно 53% та 38% випадків).

Однак у шульг вищим є не лише коефіцієнт розумового розвитку, а й рівень емоційності. Між ейфорією та депресією у власників тонкої душевної організації – відстань коротка. Позаяк за негативні емоції в мозку теж відповідає більш активна у шульги права півкуля, стреси у цих людей провокують важкі переживання. Приступи епілепсії та діагноз шизофренія – так само часте «придбання» ліворуких людей. Проте такий спосіб «мозкової конституції», на думку науковців, не є відхиленням від норми, а скоріше може вважатися альтернативним варіантом.

Особливе призначення

Можливу причину переважання праворуких істот у світі дослідники вбачають у напрямі обертання планети. Рух Землі відбивається у тому феномені, що раковини равликів закручуються зазвичай зліва направо. Водночас без винятків не обходиться жодне правило. На правшів і шульг діляться не тільки люди, а й тварини. Лівостороння організація у менших братів, як і в людей, пов’язана з підвищеним рівнем тестостерону в материнському організмі на момент зачаття.

mavpa - Здоров'я - 50Plus

Відомо, що шульгами народжуються майже всі білі ведмеді, а ліволапих шимпанзе серед людиноподібних мавп у світі – дві третини. Коти – переважно правші, але серед самців шульги виявляються частіше, ніж серед самок. Більшість мишей, як показало дослідження, – правші (44%), решта тварин цього виду поділяється на дві рівні групи: шульг і універсалів з однаково розвиненими правими та лівими лапами (по 28%). При цьому провідні лапи тварини використовують лише для виконання «відповідальних» завдань, а у звичайних діях обидві лапи беруть участь на рівних. Інакше кажучи, за виконання старих функцій відповідає права півкуля мозку, а за нові – ліва. Їжу з рук туристів мавпи хапають лівими лапами, а інші свої справи роблять правицями.

Подібною є ситуація і у людських немовлят: попри те, що більшість дітей народжується правшами, перші предмети новонароджені зазвичай беруть і утримують лівою рукою. Видати шульгу в новонародженій дитині може т. зв. «поза фехтувальника»: якщо у перший місяць життя карапуз тягне вперед ліву руку і притискає до тіла праву, швидше за все, він – шульга. Домінуючу руку допоможе розпізнати і переважний напрямок повороту голови в перший тиждень життя. Вправо мимоволі повертають голову правші, а вліво – шульги. Майбутня ліворукість «закладається» у плоді ще до народження.

За деякими припущеннями, на народження шульги впливають певні історичні умови: у важкі періоди розвитку суспільства (під час голоду, воєн, пандемій та нестабільності) ліворуких людей народжуються більше, бо стресове життя підвищує рівень тестостерону у батьків. Агресивні племена теж відповідають цій логіці: там шульгу можна зустріти частіше, ніж у спокійному соціумі. Ліворуких громадян, за статистикою, більше в арабських країнах, Японії, Китаї та серед народів Заполяр’я, натомість менше – у благополучних європейських країнах. Можливо, середовище позначається і на якості виношування вагітності: шульги народжуються менш міцними, ніж правші, і мають слабший імунітет.

Натомість, деякі вчені вважають, що правші потрібні суспільству на сприятливих етапах життя і в спокійні періоди, а шульги необхідні для виживання в екстремальних умовах і в переломні часи. У важких обставинах саме шульги забезпечують суспільство новим мисленням і конструктивною ментальністю. У цьому й полягає їхня особлива місія та цивілізаційне покликання – прокладати людству шлях для подальшого існування.

Фото: pixabay.com, pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU