Творчість пов’язана з уподобаннями людини

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Оригінал чи рімейк, дивакуватий варіант чи щось більш актуальне? Який з цих варіантів ближчий вам? Згідно з новим дослідженням, надання переваги оригінальним ідеям може означати схильність самої людини до винахідливості.

Дослідження щодо того, як працює творчість

Творчі механізми у мозку складні та майже невідомі, і вчені все ще вивчають, як працює творчість і що її мотивує. Проте французька команда когнітивних нейробіологів намагається пролити світло на цей процес.

Зараз дослідники сходяться на думці, що творчий процес складається з двох частин: придумування ідей та наступної оцінки для вибору з них найцікавіших. Команда французьких вчених зосередилася на другому етапі, намагаючись визначити характеристики, які змушують людей цінувати творчі ідеї.

У дослідженні було перевірено творчі нахили та відповіді 71 учасника. Як зазначає видання Sciencefocus, команда застосовувала різні тести, включно з грою на вільні асоціації слів, коли потрібно сказати найсміливішу річ, яка спаде на думку у відповідь на різні підказки.

Перевірка на творчістьПотім учасники повинні були оцінити, наскільки їм подобаються різні асоціації, які вони створюють, і наскільки, на їхню думку, їхні ідеї доречні та оригінальні. З цього неврологи виявили, що люди, які віддають перевагу більш оригінальним, а не актуальним ідеям, схильні пропонувати більш винахідливі концепції.

Вчені також виявили, що швидкість генерації ідей пов’язана з тим, наскільки люди цінують цю ідею. Як зазначає неврологиня Еммануель Волле, чим більше людині подобається ідея, яку вона збирається сформулювати, тим швидше вона її придумує. Теоретично це означає, що найкращі ідеї – це ті, які придумують швидко.

Креативність можна передбачити за уподобаннями людини

Як стверджують науковці, те, чи віддає людина перевагу актуальності, чи оригінальності, залежить від особистості, досвіду та середовища. Проте обидва важливі для концепцій творчості різних людей.

Окрім відповідей учасників, команда дослідників створила обчислювальну модель, яка об’єднала наявні неврологічні розрахунки. Вона була заснована на трьох вимірних аспектах творчості, до яких належали:

  • дослідження – здатність відновлювати, змінювати та/або комбінувати наявні знання зі своєї пам’яті, щоб уявити різні варіанти;
  • оцінка – здатність оцінити якість ідеї;
  • вибір – вибір однієї ідеї серед кількох варіантів для просування та передачі.

Креативні ідеїПотім дослідники порівняли результати моделі з фактичними відповідями учасників. За їх словами, ця модель ставить під сумнів ідею про те, що креативність є таємничою концепцією. Вона здатна передбачити швидкість та якість творчих відповідей учасників на основі їхніх творчих уподобань.

У майбутньому дослідники сподіваються, що подальше розуміння творчого нейронного механізму допоможе дізнатися більше про те, як творчість пов’язана з мозковою активністю. Це може допомогти зрозуміти, які робочі місця та середовища сприяють творчості, а які гальмують її, а також, чи можемо ми покращити нашу творчість за допомогою когнітивних вправ. Поки що усі ці питання залишаються відкритими, але дослідники мають намір знайти відповіді на них.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU