Нові знахідки у Помпеї: історія, законсервована лавою

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Законсервоване вулканічною лавою давньоримське місто Помпеї продовжує дивувати археологів новими знахідками, які надають захопливе уявлення про життя людей тих часів. Нещодавно дослідники виявили крихітну, тісну кімнату з двома ліжками та лише одним матрацом, що є наочним прикладом того, як жили раби у Давньому Римі.

Як жили раби у місті Помпеї?

Знахідка була зроблена у багатому передмісті Помпеї, приблизно за 600 м від північних стін міста, яке було знищено майже 2000 років тому. Археологи зазначають доволі цікаву річ. Вони не знайшли жодних доказів наявності решіток, замків чи ланцюгів, які б стримувати мешканців кімнати. Це змусило дослідників повірити, що контроль над рабами у першу чергу здійснювався через внутрішню організацію рабства, а не через фізичні бар’єри та обмеження.

Кімната рабів у Помпеї

Окрім двох ліжок, у кімнаті також були 2 невеликі шафи та кілька урн і керамічних контейнерів, у яких були знайдені останки двох мишей та щура. Ці деталі ще раз підкреслюють умови нестабільності та поганої гігієни, в яких жили нижчі верстви суспільства на той час.

Розкопки на віллі Чівіта-Джуліані у Помпеї

Як зазначає видання Daily Mail, розкопки на місці вілли Чівіта-Джуліані почалися ще у 2017 році. Було знайдено декілька реліквій, зокрема церемоніальну колісницю та стайню з останками 3-х запряжених коней. Ще 3 роки тому також були знайдені останки двох чоловіків – заможного пана та, скоріш за все, його раба.

Експерти зазначають, що першому було від 30 до 40 років, він мав міцнішу кісткову структуру і був одягнений у туніку. Іншому чоловікові було 18-23 роки, і він мав кілька стиснутих хребців, через що археологи припустили, що він був робітником або рабом. Вважається, що вони, можливо, шукали притулку від виверження, коли їх знесло.

Знахідки у Помпеї

Про останнє відкриття кімнати всередині стародавнього будинку було оголошено на вихідних. Експерти заявили, що меблі та тканина розклалися протягом багатьох років після виверження, залишивши порожнечу в уламках. Археологи використали тинькування для цієї області, щоб створити зліпки для виявлення оригінальної форми та контурів давно зниклого матеріалу, включаючи контури зім’ятої ковдри, залишеної на сітці ліжка.

Археологічна скарбниця життя Стародавнього Риму

Перші розкопки на віллі Чивіта-Джуліана були проведені між 1907 та 1908 роками. Однак у 2017 р. вони почалися знову після того, як поліція зрозуміла, що ділянку грабують «чорні археологи». Це призвело до знищення частини одного з ліжок у нещодавно виявленій кімнаті через тунель, який використовували грабіжники для доступу до іншої частини вілли.

Виверження Везувію у 79 році н.е. поховало Помпеї та околиці під товстим шаром попелу. Останній ніби законсервував жителів у часі, залишивши багате джерело для археологічних досліджень.

Археологи постійно відкривають нові місця у покритих попелом Помпеях. Наприклад, у травні був виявлений цілий провулок грандіозних будинків з балконами, які залишилися переважно недоторканими та все ще мали свій первісний колір.

За словами міністра культури Італії, після останнього відкриття продовжаться роботи зі збереження та дослідження. Він також додав, що можливість дізнатися про матеріальні умови та соціальну ієрархію тієї епохи відкриває нові горизонти для історичних та археологічних досліджень.

Фото: pixabay.com, dailymail.co.uk

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU