Фабінг: як подолати вплив смартфону у стосунках

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Смартфони мають чималу сферу застосування. Популярні соціальні мережі спеціально оптимізовані для спілкування чи розваг, щоб утримувати увагу користувачів, що дозволяє легко загубитися у нескінченому потоці контенту. При безлічі переваг смартфони також можуть красти час, який призначений для партнера. Це явище ігнорування когось близького на користь телефону відоме ще як фабінг.

Фабінг як можлива проблема у стосунках

Назва цього психологічного явища походить від поєднання двох англійських слів, що означають «телефон» та «зневажливе ставлення». Вона стосується звички постійного ігнорування співрозмовника через відволікання у свій смартфон. У наш час це явище стає майже епідемією, та може негативно вплинути на якість стосунків.

Відволікання на телефон під час спілкування з партнером може спровокувати суперечки, що негативно вплине на стосунки. Нове дослідження показало, що чим частіше людина стикається з невдоволенням, тим більше вона відчуває відсторонення. За словами дослідників виданню Psychologytoday, це може вплинути на настрій та навіть змусити менше довіряти партнеру.

Тому, якщо проблема фабінгу впливає на стосунки, важливо конструктивно підійти до її розв’язання, а не залишати так, як є. Дослідники зазначають, що ефективне спілкування з партнером щодо цієї проблеми може допомогти врятувати стосунки, коли постійне використання смартфона починає їх ускладнювати.

smartfony v ruczi - Спосіб життя - 50Plus

Дослідження щодо фабінга у парах

Як зазначають фахівці, перш за все слід визначити, чому фабінг завдає вам болю, і намагатися повідомити про це своєму партнеру зрозумілим для нього способом. Люди мають певні очікування щодо того, як інші повинні поводитися у соціальних ситуаціях.

Коли ці очікування погіршуються, це може викликати ряд реакцій – від здивування та збентеження до гніву та розчарування. У контексті фабінгу, якщо ви очікуєте, що ваш партнер буде повністю присутній та залучений під час вечері, а натомість він постійно відвертається на свій телефон, це можна розглядати як порушення особистих очікувань.

Нещодавнє дослідження вивчило, як фабінг вплинув на 712 одружених осіб, особливо у контексті того, наскільки добре партнери спілкувалися один з одним. Цікаво, що за висновками фабінг часто пов’язаний зі зниженням задоволеності шлюбом, але його вплив зменшувався, коли пари могли ефективно спілкуватися. Зокрема, дослідження виявило 5 підвимірів комунікативних навичок, які нейтралізують шкідливі наслідки фабінгу.

zhinka i cholovik na dyvani - Спосіб життя - 50Plus

Поради психологів, як боротися з фабінгом

Ось 5 порад фахівців, які можна використати, щоб відмовити партнера від відволікання на телефон при спілкуванні з вами.

Мотивуйте партнера до змін поведінки

Використовуйте позитивний відгук і заохочення, щоб показати партнеру, що ви його цінуєте та поважаєте. Визнайте його зусилля спрямовані на те, щоб скорегувати свою поведінку, та висловіть йому вдячність. Таким чином ви можете створити позитивне та сприятливе середовище для обговорення проблеми фабінгу та допомогти партнеру відчути більше мотивації для зміни своєї поведінки.

Використовуйте ефективне слухання

Продемонструйте, що дбаєте про те, що має сказати партнер, звернувши увагу та відповівши належним чином. Уникайте відволікань та перерв та ставте відкриті запитання, щоб продемонструвати свою зацікавленість. Ефективне слухання допоможе створити безпечний простір для вашого партнера, щоб поділитися своїми думками та почуттями щодо фабінга та працювати разом над розв’язанням цієї проблеми.

Взаємодійте з партнером через саморозкриття

Поділіться своїми почуттями та думками, як фабінг впливає на вас та ваші стосунки. Будьте чесними та шанобливими, коли висловлюєте свої потреби та очікування щодо використання смартфона. Саморозкриття дозволить вам допомогти партнеру зрозуміти, як його поведінка впливає на вас, і створити глибше відчуття близькості у стосунках.

cholovik i zhinka za stolom - Спосіб життя - 50Plus

Виявляйте емпатію

Виявляйте співчуття та розуміння емоцій та переживань вашого партнера. Уникайте припущень або суджень щодо використання ним телефону та намагайтеся дивитися на речі з його точки зору. Виявлення емпатії допоможе створити міцніше відчуття довіри та зв’язку у ваших стосунках, що полегшить спільне розв’язання проблеми фабінгу.

Використовуйте мову кохання

Висловлюйте любов та вдячність своєму партнеру таким чином, щоб це відповідало його вподобанням та потребам. Використовуйте це як засіб для відновлення стосунків після інциденту з фабінгом. Так ви зможете висловити свою любов і підтримку партнеру так, щоб він зрозумів та оцінив це. Таким чином ви зміцните стосунки та полегшите спільні зусилля щодо боротьби з фабінгом.

В епоху цифрових технологій фабінг – реальна загроза стосункам, але дослідження підтверджують силу ефективного спілкування. Емпатія та активне слухання можуть пом’якшити руйнівний вплив технологій, а прагнення до розуміння та діалогу допомагає зберегти романтичні стосунки міцними. Таким чином можна повернути пріоритет людських зв’язків над цифровими відволіканнями.

Фото: pexels.com, pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU