Увага ногам: перевзуваємося без жертв

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Перехід із літа в осінь затьмарюється травмами шкіри через зміну сезонного взуття. Вирішуємо проблему народними засобами.

Мокрі мозолі

Запасатися медичними пластирами у вересні доводиться не лише городникам, які вирушають на свої ділянки копати картоплю. Мокрі мозолі на руках легко «заробити» під час садово-городніх робіт через тертя ніжної шкіри долонь об древко лопати. М’який на дотик «пухир» може з’явитися на пальці навіть від ножа при чищенні картоплі. Але найбільше шансів зіткнутися з цією неприємною несподіванкою – на ногах.

За свіжі потертості шкіри на ступнях, пальцях ніг і п’ятах потрібно «дякувати» тісному або незручному (новому) взуттю. Влітку нога відпочила від «кайданів» і тепер має знову пристосовуватися до носіння закритих моделей. Цей болісний процес без перебільшення стає кривавим: болючі бульбашки на шкірі з каламутною рідиною кровоточать, коли лопаються. І якщо в рану заноситься інфекція, наслідки виявляються ще гіршими. Щоб уникнути запалення і не наражатися на ризик зараження крові, мокрі мозолі не можна залишати без уваги.

nogy v krosivkah - Здоров'я - 50Plus

Сира картоплина

Кашку з натертої картоплі потрібно нанести на марлевий тампон, прикласти до ураженого місця на шкірі і закріпити бинтом або пластиром. Змінюємо пов’язку через добу. Для розсмоктування мокрого мозоля потрібно принаймні три процедури.

Дикий щавель, календула, подорожник

Зібрану траву кінського щавлю, листя подорожника і квітки календули потрібно промити і подрібнити до кашоподібного стану (краще просто дрібно пошаткувати ножом). Для лікування мокрих мозолів можна використовувати компоненти окремо або разом. Застосовувати у тампоні, як у попередньому випадку.

Сухі мозолі

Ці дефекти шкіри не болять і не заважають пересуванню, але шкодять красі ніг, що для жінок буває важливішим за біль. Народні засоби врятують від естетичної вади та дозволять не відмовлятися від босоніжок.

Помідор

На ніч потрібно прибинтувати до сухого мозоля компрес із роздавленої м’якоті зрілого томату. Після кожного зняття компресу (щодня) слід зчищати шкіру, що зроговіла, шліфувальною пилочкою або пемзою: мозоль сходитиме пошарово.

Цибуля

Потрібно спекти цибулину, розрізати навпіл і прикласти зрізом до мозолі. На ніч цибульний компрес треба прибинтувати до ноги та надіти шкарпетки. Через п’ять днів від «улюбленого мозоля» не залишиться і сліду. А від цибульного аромату після процедур позбавлять мильна вода та дезодорант для ніг.

Лимон

Цілий цитрус подрібніть у м’ясорубці й отриманою сумішшю з м’якоті плода та цедри змастіть суху мозоль на ніч. Забинтуйте ногу і лягайте спати. А вранці виділіть кілька зайвих хвилин на гігієнічні процедури: розм’якшену шкіру, що відшаровується, потрібно видалити шліфувальною пилочкою.

stopy - Здоров'я - 50Plus

Натоптиші

Найдовшою і найважчою є боротьба із застарілими мозолями. Їхня назва – натоптиші.

Чорнослив

Кашка з розпареного в окропі і прокрученого в блендері чорносливу накладається в теплому вигляді на натоптиш і закріплюється бинтом. Зафіксуйте компрес, одягнувши шкарпетки і залиште на нозі на ніч. Вранці треба зчистити епідерміс, що відшарувався, і змастити шкіру на місці натоптиша оливковою або лляною олією. Повторюйте процедуру до зникнення дефекту.

Цибуля й оцет

Примочка готується так: у скляному посуді залийте половиною склянки столового оцту 150 г лушпиння цибулі, закрийте герметичною кришкою і поставте на два тижні в темне місце. Примочки потрібно робити на ніч, прикріплюючи компреси до натоптишів.

Догляд за шкірою

Для профілактики сухих мозолів і натоптишів раз на тиждень слід видаляти на ногах ороговілу шкіру, попередньо розпаривши її в теплій сольовій або содовій ванночці.

Для лікування болючих мозолів потрібно розвести в теплій воді сіль із розрахунку 1 ч. ложка солі на 1 л води. Ноги потрібно потримати в такій ванночці 15-20 хвилин і потім вийняти, не обполіскуючи і не витираючи насухо: сохнути стопи мають природним чином. Біль у мозолі стихне негайно.

Приймаючи на ніч содову ванночку, зробіть розчин з 1 ст. ложки натертого господарського мила та 2 ч. ложок соди на 1 л теплої води. Ноги в розчин  слід занурити на півгодини, а після завершення процедури треба зіскоблити розм’яклі ділянки епідермісу та нанести на суху шкіру крем для ніг.

Щоб захистити ноги від появи нових мозолів, у взуття потрібно покласти свіже листя вільхи, мати-й-мачухи або кульбаби.

Для ніжної шкіри на подушечках пальців ніг і п’ятах потіште організм вітамінами А й Е. За цими корисними мікроелементами можна «звернутися» до цитрусів, зеленої цибулі, шпинату, щавлю, капусти, моркви, печінки, вершкового масла або молока.

doglyad za nogamy - Здоров'я - 50Plus

Тріщини на п’ятах

Підошви вважаються зоною підвищеної схильності до травматизації. Зокрема, на них нерідко утворюються тріщини. Ці рани з’являються на занадто сухій шкірі або їх викликає запальна інфільтрація. Глибокі тріщини є «воротами» для інфекції. Крім небезпеки зараження, тріщини загрожують косметичними проблемами: після загоєння на їх місці можуть виникнути рубці. Глибокі тріщини доставляють дискомфорт своєю хворобливістю та кровоточивістю.

Причини появи тріщин:

  • неправильно підібране взуття;
  • недостатній догляд за ступнями;
  • надмірно часті процедури догляду за шкірою (пілінг без необхідності робити не варто, тому що після нього шкіра потребує відновлення);
  • порушення обміну речовин;
  • діабет;
  • патології щитоподібної залози;
  • гастрит;
  • нестача вітамінів.

При схильності до тріщин необхідно включити до раціону продукти з вітамінами А, В, С: зелень, моркву, яєчний жовток, рибну ікру, печінку, вершкове масло. У харчуванні повинні бути ретинол і каротин: саме їх брак провокує сухість шкіри – насамперед, на стопах.

Шкіру на п’ятах і пальцях ніг потрібно регулярно підживлювати. А травмовану шкіру на підошвах обов’язково обробляйте протигрибковими та протибактеріальними засобами.

vanna dlya nig - Здоров'я - 50Plus

Домашні SPAпроцедури

  • Від глибоких тріщин допомагають крохмальні ванни: 1 ст. ложка картопляного крохмалю на 1 л води. Приймайте ванночки для ніг по 30 хвилин щодня перед сном (потрібно зробити десять процедур). Після ванни необхідно витерти ноги рушником і змастити тріщини жирним кремом або гліцерином.
  • Зваріть картопляні лушпайки та прогрійте у відварі ноги протягом 20 хвилин. Після процедури сполосніть ступні теплою водою і змастіть шкіру касторовою олією.
  • Залийте 0,5 л води по 2 ст. ложки лляного насіння та подрібнених картопляних лушпайок. Варіть до густої сметани. Остудіть кашку до 40 ° С і опустіть в неї ступні. Тримайте в цій суміші ноги 15-20 хвилин, після чого сполосніть теплою водою. Видаліть шкіру, що огрубіла, по краю тріщин. Змастіть ці місця йодною настоянкою та нанесіть крем.
  • У 3 л води розчиніть 1 ст. ложку соди, 3 краплі нашатирного спирту та 1 л трав’яного відвару або настою. Приймати содову ванну для ніг потрібно протягом тижня. Після ванни для ніг тріщини на п’ятах потрібно обробити саліциловою маззю, жирним кремом або олією.
  • Прокип’ятіть 10 хвилин у 1 л води 1 ст. ложку ромашки аптечної. Остудіть і приймайте ванни для ніг для загоєння тріщин.
  • Розчиніть 2 ст. ложки борної кислоти в 1 л теплої води. Потримайте ноги в такій ванночці протягом 15 хвилин перед сном. Обітріть ступні рушником і змастіть тріщини вазеліном. Наклейте пластир та не знімайте його протягом доби. Курс лікування – тиждень.
  • У 1 л окропу заваріть 2 ст. ложки кропиви, остудіть до комфортної температури і приймайте ванночку для ніг перед сном. Це цілющий настій проти тріщин на п’ятах.
  • Прокип’ятіть 10 хвилин у 2 склянках води 1 ст. ложку звіробою. Зніміть із вогню та остудіть. Влийте 2 ст. ложки яблучного оцту і процідіть. Лікування тріщин треба проводити щодня протягом тижня. Ванночки приймайте на ніч по 20 хвилин. Перед тим, як одягнути бавовняні шкарпетки, обробіть стопи лляною олією або живильним кремом.

Лікарські компреси

  • Змішайте в рівних частинах сік цибулі, сік алое та риб’ячий жир. Всипавши 1 ст. ложку борошна, зробіть коржик і прикладіть його до тріщини на п’яті. Зафіксуйте та залиште так на ніч. Вранці зніміть коржик, протріть ноги відваром календули або дубової кори і дайте обсохнути, не витираючи. Змастіть тріщину живильним кремом.
  • На ніч прикладайте до тріщин протерту в кашку зелену цибулю. Зафіксувати компрес зручно бинтом або пластиром.
  • Домашню мазь від тріщин на п’ятах з ефірними оліями можна приготувати з 1 ст. ложки вазеліну та 2 крапель ефірних олій лаванди та аптечної ромашки. Перемішані інгредієнти потрібно втирати у тріщини на п’яти двічі на день: вранці та ввечері. За тиждень тріщина затягнеться.
  • Після ножної ванночки можна обробити тріщини сумішшю одного жовтка, 1 ч. ложки лимонного соку і 2 ч. ложок крохмалю. Після висихання живильну маску для ніг потрібно змити теплою водою. Наступними процедурами є пілінг та обробка тріщин кремом.
  • Залийте 1 ст. ложку квіток календули половиною склянки води і прокип’ятіть 5 хвилин на тихому вогні. Розітріть у кашку маленьку цибулину і подрібніть 1 ст. ложку каланхое. Перемішайте суміш і накладіть на тріщини. Потримати компрес на шкірі потрібно 2-3 години. Курс процедур – два тижні.
  • Щоб зробити наступний компрес, що загоює, потрібно трохи відбити капустяний лист, змастити його медом і припорошити борошном. Зачекайте, поки борошно просочиться медом, і прикладіть компрес до п’яти, що тріснула. Перебинтуйте тріщину та потримайте компрес на ступні всю ніч. Вранці зніміть лікарську накладку, потріть п’яти пемзою і змастіть кремом. Накладайте компрес щодня протягом тижня.
  • Дієвою процедурою проти тріщин є обробка шкіри настоянкою оману: доведіть до кипіння 1 л води з 2 ст. ложками подрібненого коріння рослини і настоюйте в термосі протягом години.

oliya - Здоров'я - 50Plus

Цілющі олії

Найефективнішими засобами для загоєння тріщин у народній медицині визнані олії шипшини, алое, обліпихи та мазі арніки, звіробою, календули.

Олія звіробою

У півлітрову банку насипте траву звіробою і залийте нерафінованою олією, яка має просочити лікарську сировину і покрити її шаром завтовшки в палець. Накрийте банку подвійною марлею, закріпивши її резинкою.

Поставте банку на водяну баню в каструлю із холодною водою. Відрегулюйте тихий вогонь та стерилізуйте олію півгодини після закипання води.

Остудіть банку і закрийте пластмасовою кришкою поверх марлі. Настоюватися олія має в темному місці не менше місяця, а зберігати її можна кілька років.

Звіробійною олією потрібно просочувати бинт і прикладати його до тріщин. Зверху на компрес з олією варто покласти вощений папір і закутати ногу в целофановий пакет, щоб нічого не забруднити.

Олія алое

Подрібніть листя кімнатної рослини (починаючи з п’ятого від кореня) і готуйте олію так само, як у попередньому рецепті.

Олія шипшини

Аналогічним способом готується олія з подрібнених плодів шипшини.

Настій прополісу

Беремо 1 ст. ложку натертого прополісу на 100 г будь-якої рослинної олії. Стерилізуємо лікарський засіб за тією ж технологією, що і звіробійну олію.

Пам’ятайте, що від здоров’я стоп залежить загальна бадьорість і граціозність ходи. Не заощаджуйте на засобах гігієни, якісному взутті та правильних шкарпетках: витрати на ці придбання зазвичай виправдовуються.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU