Коли слід займатися спортом, аби схуднути: дослідження

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Виявляється, щоб худнути ефективніше, потрібно займатися спортом з 7 до 9 ранку. Команда науковців з Університету Вірджинії дійшла такого висновку, проаналізувавши дані масштабного тестування 5285 американців середнього віку.

Вчені з’ясували, що любителі ранніх занять спортом мають нижчий індекс маси тіла (ІМТ) та менший обхват талії, ніж ті, хто тренуються опівдні чи ввечері.

На думку дослідників, ранішні вправи є оптимальнішими ще й тому, що ранком легше дотримуватися їх графіка. Тоді як увечері люди частіше відволікаються на телефонні дзвінки, електронні листи чи зустрічі.

Як зауважила клінічний психолог Ребекка Круковскі, провідна авторка дослідження, ефективність схуднення також залежить від того, жайворонок ви чи сова. Той, хто звик вставати на зорі, раніше запускає свої циркадні ритми (біологічний годинник). Це позитивно впливає на якість сну, а отже, й на зниження ваги.

zhinka bigaye na svitanku - Спосіб життя - 50Plus

Про що дізналися дослідники

Науковці використали дані офіційного Національного дослідження здоров’я та харчування (NHANES), яке щорічно оцінює здоров’я близько 5000 дорослих та дітей у США. У поле уваги вчених потрапили результати трирічного вивчення впливу спортивних вправ на процес схуднення. Під час цього тривалого тестування кожен учасник носив на стегні фітнес-трекер (або акселерометр).

Армію добровольців поділили за часом спортивних занять на три групи: ранкові (7:00-9:00), денні (11:00- 13:00) та вечірні (17:00 до 20:00). При цьому в першій групі налічувалося 642 особи, у другій – 2400, у третій – 2187.

Дослідники виявили, що учасники-жайворонки були на 10-13 років старші за представників двох інших груп. Більшість з них мали вищу освіту, не курили та не вживали алкоголь. Також вони дотримувалися здоровішого раціону та їли менше, ніж решта тестованих.

Команда зібрала дані про ІМТ та обхват талії в кожній групі. А потім зробила висновки про залежність схуднення від часу доби, присвяченого тренуванням.

Найнижчий ІМТ був у добровольців з ранкової групи: 25,9 кг/м2, що трохи вище за здоровий діапазон 18,5-24,9 кг/м2.

Учасники з денної та вечірньої груп показали схожі результати. У денній ІМТ становив 27,6, у вечірній – 27,2 кг/м2. А це означає, що вони мали надмірну вагу, розповіло видання Daily Mail.

Середній обхват талії в учасників з ранкової групи також був найменшим: 91,5 сантиметра. У добровольців з вечірньої групи він сягав 95, а денної – 95,8 см.

zhinka miryaye santymetrom taliyu - Спосіб життя - 50Plus

А що про це думають інші вчені?

Результати дослідження опублікував журнал Obesity («Ожиріння»). Вони лише підтвердили й доповнили підсумки наукових робіт інших команд науковців. Адже це не перша спроба вчених встановити залежність схуднення від часу доби для спортивних вправ.

Наприклад, торішнє 12-тижневе дослідження за участю 100 дорослих добровольців з коледжу Скідмор (США) показало, що жінкам, зацікавленим у втраті ваги, найкраще займатися спортом вранці.

Не суперечить висновкам й інше цьогорічне дослідження, проведене вченими Каролінського інституту (Швеція). Автори роботи також стверджували, що для боротьби із зайвими кілограмами найкраще підходять ранкові вправи. Щоправда, в даному випадку науковцям допомогли про це дізнатися не люди, а миші. Найвищий метаболізм спостерігався в тих тваринок, що «тренувалися» на початку дня.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU