Невдовзі у школах зникнуть вчителі, парти й підручники: шоковий прогноз  

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Стрімкий технологічний прогрес назавжди змінить освітянську реальність, яку не можливо буде впізнати вже за якихось 15 років.

Відома футурологиня Трейсі Фоллоуз (Велика Британія), з якою співпрацювали провідні технологічні компанії світу, передбачила близьке майбуття освіти. Відповідно до цього сміливого прогнозу, педагоги, класні кімнати й підручники підуть у небуття. Враховуючи ДНК учня, штучний інтелект постачатиме йому персональну добірку знань. А уроки відбуватимуться у віртуальній реальності.

Що пані Фоллоуз має на увазі?

Ці передбачення можна було б розцінювати як божевілля, якби автором прогнозу не була одіозна науковиця Трейсі Фоллоуз, що її журнал Forbes назвав чи не найкращою футурологинею світу. Тож нічого не залишається, як ознайомитися з пророкуваннями експертки, які, за її твердженням, не є науковою фантастикою.

Отже, близько 2050 року учні під час навчання взаємодіятимуть через свій комп’ютер з нейромережею, що виступатиме в ролі педагога. Тож провідником до країни знань стане штучний інтелект. А вчитель-людина не братиме участь в освітньому процесі.

Футурологиня зазначила, що в Китаї вже запровадили нейротехнологію, яка зчитує дані мозкових хвиль. Вона вбудована в кашкети шахтарів, будівельників, машиністів поїздів тощо. Нині над створенням такого роду технологій працюють провідні вчені планети.

На думку Трейсі Фоллоуз, ключове місце у навчанні майбутнього відведено віртуальній реальності (VR). А звичні класні кімнати вже не будуть затребуваними, розповіло видання Daily Mail. За допомогою VR школярі та студенти зможуть, приміром, занурюватися в епоху динозаврів або детально вивчати анатомію просто в середині людського тіла. Експертка нагадала, що віртуальну реальність вже ефективно використовують у навчанні медсестри та парамедики.

shtuchnyj intelekt 1 - Наука&Техніка - 50Plus

Які предмети будуть у пріоритеті?

Дослідниця освіти майбутнього вважає, що за років 10-15 пріоритетне місце серед дисциплін буде не за мовою, літературою чи математикою. На перший план вийде вивчення можливостей штучного інтелекту та співпраця з ним. А ще учні та студенти дедалі більше зосереджуватимуться на міжзоряних дослідженнях та біотехнології. Адже земляни мають серйозний намір стати «міжпланетним видом», зауважила Трейсі Фоллоуз.

Персоналізація навчання

Уроки майбутнього будуть персоналізовані. Зокрема, навчальні програми формуватимуться з урахуванням ДНК учнів.

Батьки проводитимуть ДНК-тестування своїх дітей і таким чином дізнаватимуться, які предмети їм даються легше, а які складніше. Ці відомості закладатимуться у персональний розклад лекцій.

dnk - Наука&Техніка - 50Plus

За словами експертки, коли батьки з’ясують, до якої дисципліни має генетичну схильність їхня дитина, тоді вони знатимуть, навколо чого слід будувати навчальний план. Завдяки такому підходу учні продуктивно розвиватимуться в улюбленій сфері знань.

На екваторі XXI століття школярики і студенти залишаться сам на сам зі штучним інтелектом. Світ поступово перейде до самонавчання вдома. А отже, модель школи із класними кімнатами, дошками, партами стане анахронізмом. «Освіта майбутнього розглядатиметься швидше як мережева діяльність, а не як фізичне місце», – сказала Трейсі Фоллоуз.

А як же живе спілкування, бешкетування на перервах та веселощі в колі друзів по навчанню? Своїми міркуваннями стосовно цього мають поділитися спеціалісти інших профілів, як-от дитячі психологи.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU