За останні 60 років споживання цукру у світі збільшилося вчетверо. Тепер на цей продукт припадає близько 8 відсотків усіх калорій, які споживає середньостатистичний мешканець Землі.
Комусь може здатися, ніби цукор є тим необхідним компонентом повсякденного харчування, без якого наш організм може недоотримати щось важливе. Але насправді доданий цукор є порожніми калоріями: він позбавлений будь-яких поживних речовин, як-от вітаміни або волокна. Результатом небезпечного захоплення солодкою їжею є величезні витрати на охорону здоров’я. Адже цукор пов’язаний із поширенням ожиріння у всьому світі. За деякими оцінками, до 2035 року половина населення Землі страждатиме на ожиріння (!).
Однак негативний вплив цукру виходить далеко за межі здоров’я та грошей. Є також чимало екологічних проблем, пов’язаних з вирощуванням цукру. Серед них – втрата довкілля та біорізноманіття, розповіло видання Science Alert.
На жаль, цукор досі не став об’єктом великої уваги з боку наукової спільноти попри те, що він є найбільшою за масою культурою, яка обробляється на планеті.
У чому полягає виграш від скорочення споживання цукру?
Команда вчених, яку очолили представник Британської академії наук Пол Беренс, професор Оксфордського університету, та Алон Шепон, провідний дослідник-еколог Тель-Авівського університету, оцінила вплив цукру на довкілля. Також науковці вивчили можливості зниження вмісту цукру в раціоні до рівнів, рекомендованих ВООЗ.
За твердженням команди, відмовляючись від цукру, можна було б зберегти та відновити землю. Це особливо важливо у тропічних регіонах з багатим біорізноманіттям, де сконцентровано цукрове виробництво, таких як Бразилія та Індія.
Ще одна чудова альтернатива – перенаправлення цукру з нашого раціону на екологічно корисні цілі, як-от виробництво біопластику або біопалива.
Завдяки використанню перенаправленого цукру для виробництва біопластику можна замінити близько 20 відсотків всього ринку поліетилену. А це один з найпоширеніших типів пластику, що заполонив планету. Також цукор з нашого раціону можна спрямувати на галузь біопалива та виробляти близько 198 мільйонів барелів етанолу на рік для транспортних потреб.
До речі, нині Бразилія виробляє близько 85 відсотків світового етанолу з вирощеного цукру. Однак замість того, щоб цукор для цих цілей вирощувати, можна було б перенаправити його з раціону людини.
Дослідження показало, що існує ще один перспективний напрям: використання цукру для годування бактерій, які виробляють білок. Завдяки мікробному білку можна розвинути повсюдне виробництво рослинних харчових продуктів. Ця багата на білок їжа допоможе регулярно годувати понад 500 мільйонів людей. До того ж заміна тваринного білка на екологічно кращий варіант сприятиме скороченню викидів парникових газів на планеті.
Зміни непрості, але їх треба наближати
Це звучить як наша майбутня велика перемога: скоротити споживання цукру, щоб зменшити рівень ожиріння у світі та допомогти довкіллю. Однак, за словами дослідників, ці зміни є величезною проблемою для ланцюжка постачання цукру на планеті. Він охоплює понад 100 країн та мільйони людей, котрі залежать від доходів від цього продукту.
Як зауважили Пол Беренс та Алон Шепон, не можна сподіватися на те, що вдасться відразу змінити ставлення людей до проблеми споживання цукру. Але їх потрібно інформувати про те, які екологічні переваги всі ми упускаємо.
Фото: pixabay.com