Нове дослідження, результати якого опублікував журнал Nutritional Neuroscience, показало: кориця покращує когнітивні здібності людини. Ця спеція має бути в раціоні тих, хто працює головою, й зокрема тих, хто навчається. Кориця, як встановили вчені, сприяє поліпшенню пам’яті та уважності.
Міжнародна команда науковців проаналізувала підсумки десятків попередніх досліджень, що були присвячені впливу кориці на розумову діяльність. Та дійшла вельми цікавих висновків.
Нова магія добре відомої спеції
Кориця – поширена ароматна спеція, яку отримують з кори коричних дерев. Її використовують в кондитерських виробах та пікантних стравах. Олія кориці – популярна сировина парфумерів. Ця спеція не лише має унікальний смак і запах. Вона багата на корисні властивості. Науковці неодноразово наголошували на протизапальному та антиоксидантному ефекті кориці. Деякі дослідники підтверджували її позитивний вплив на імунну систему та навіть називали корицю протираковим продуктом.
Нове дослідження продемонструвало дещо інші особливості спеції. Вона позитивно впливає на роботу мозку. Її вживання ефективно покращує пам’ять та уважність. Щоб це довести, команда вчених переглянула 2605 офіційних досліджень, що зберігаються у кількох наукових онлайн-базах даних (зокрема, PubMed, Scopus, Google Scholar та Web of Science). Потім вона звузила матеріал для аналізу до 40 досліджень, розповіло видання MedicalXpress.
У звітній статті автори написали: згідно з дослідженнями, використання кориці або її компонентів, таких як евгенол, коричневий альдегід та коричнева кислота, може позитивно вплинути на когнітивні функції.
До участі в одному з клінічних досліджень, що привернуло увагу вчених, було залучено підлітків. На прохання вчених молоді люди періодично жували жуйку з корицею. Дослідження продемонструвало, що навіть просте жування жуйки з корицею покращує пам’ять, уважність та зменшує занепокоєння підлітків.
На думку науковців, корицю можна використовувати як допоміжний засіб при лікуванні супутніх захворювань. Однак ця тема вимагає додаткових досліджень.
Основний умовивід із масштабного аналізу: кориця та деякі її активні компоненти позитивно впливають на роботу людського мозку, покращуючи пам’ять та уважність, необхідну в навчанні. У майбутньому ці висновки можуть надихнути інші команди дослідників на подальше вивчення користі кориці для збереження функцій мозку та уповільнення когнітивних порушень.
Фото: pixabay.com