Команда дослідників із Жіночої лікарні Брігама, Гарвардської медичної школи та Університету Огасти (США) вивчила цілющі властивості какао на прикладі добавок з його екстрактом. Як з’ясували вчені, екстракт з какао-бобів зменшує вікові запалення та знижує ризик серцево-судинних захворювань.
Нова робота стала продовженням попередніх досліджень, які виявили, що багаті на флаваноли продукти та напої значно знижують смертність від серцево-судинних захворювань.
Хвала флаванолам!
Ці натуральні сполуки, що містяться в какао-бобах й інших харчових продуктах, таких як зелений чай, шоколад, яблука та виноград, давно пов’язують з позитивним впливом на здоров’я. Добре відома їхня роль у зменшенні руйнівної дії хронічних запалень.
Як відомо, запалення посилюється з віком. Вони винні в безлічі проблем зі здоров’ям, що пов’язані зі старінням: від хронічних болів до хвороби Альцгеймера.
Епідеміолог Говард Сессо, співавтор роботи, зазначив: «Ми хотіли з’ясувати, чи може добавка з екстрактом какао впливати на запальні процеси. Дані показали, що так».
Про що дізналися науковці?
Команда залучила до дослідження 598 здорових дорослих віком 60 років і старше. Щодня протягом двох років добровольці вживали або 500 мг екстракту какао, або плацебо. Протягом усього цього періоду вчені вимірювали в учасників рівень запальних біомаркерів у крові, розповіло видання Science Alert.
Вживання екстракту какао значно уповільнило зростання рівня hsCRP (високочутливого С-реактивного білка), загального біомаркера системного запалення та чинника серцево-судинних захворювань. Найбільший ефект було виявлено в учасників, які почали дослідження з дуже високим ризиком цих захворювань.
«Цікаво, що ми також помітили збільшення рівня інтерферону-γ – цитокіну, пов’язаного з імунітетом; це відкрило нові питання для майбутніх досліджень», – розповів кардіолог та популяційний генетик Янбін Донг. За його словами, «хоча екстракт какао не є заміною здорового способу життя, ці результати обнадіюють».
«Це дослідження показало, наскільки важливо приділяти більше уваги корисним рослинним продуктам, що дбають про здоров’я серцево-судинної системи, зокрема какао-продуктам, що багаті на флаваноли», – зауважив Сессо. Він також додав, що робота наголошує на важливості «різноманітного, яскравого рослинного раціону, особливо з огляду на запалення».
Результати дослідження опублікував журнал Age and Ageing.
Попереднє дослідження, присвячене наслідкам вживання добавок какао, засвідчило: у групі людей похилого віку, які приймали ці добавки, смертність від серцево-судинних захворювань була нижчою на 27 відсотків.
Фото: Unsplash