Какао боронить серце та нищить вікові запалення

Дослідження американських учених підтвердило, що какао зменшує ризик розвитку серцевих хвороб та хронічних запалень, пов'язаних зі старінням.

Команда дослідників із Жіночої лікарні Брігама, Гарвардської медичної школи та Університету Огасти (США) вивчила цілющі властивості какао на прикладі добавок з його екстрактом. Як з’ясували вчені, екстракт з какао-бобів зменшує вікові запалення та знижує ризик серцево-судинних захворювань.

Нова робота стала продовженням попередніх досліджень, які виявили, що багаті на флаваноли продукти та напої значно знижують смертність від серцево-судинних захворювань.

Хвала флаванолам!

Ці натуральні сполуки, що містяться в какао-бобах й інших харчових продуктах, таких як зелений чай, шоколад, яблука та виноград, давно пов’язують з позитивним впливом на здоров’я. Добре відома їхня роль у зменшенні руйнівної дії хронічних запалень.

Як відомо, запалення посилюється з віком. Вони винні в безлічі проблем зі здоров’ям, що пов’язані зі старінням: від хронічних болів до хвороби Альцгеймера.

Епідеміолог Говард Сессо, співавтор роботи, зазначив: «Ми хотіли з’ясувати, чи може добавка з екстрактом какао впливати на запальні процеси. Дані показали, що так».

чорний шоколад

 

Про що дізналися науковці?

Команда залучила до дослідження 598 здорових дорослих віком 60 років і старше. Щодня протягом двох років добровольці вживали або 500 мг екстракту какао, або плацебо. Протягом усього цього періоду вчені вимірювали в учасників рівень запальних біомаркерів у крові, розповіло видання Science Alert.

Вживання екстракту какао значно уповільнило зростання рівня hsCRP (високочутливого С-реактивного білка), загального біомаркера системного запалення та чинника серцево-судинних захворювань. Найбільший ефект було виявлено в учасників, які почали дослідження з дуже високим ризиком цих захворювань.

«Цікаво, що ми також помітили збільшення рівня інтерферону-γ – цитокіну, пов’язаного з імунітетом; це відкрило нові питання для майбутніх досліджень», – розповів кардіолог та популяційний генетик Янбін Донг. За його словами, «хоча екстракт какао не є заміною здорового способу життя, ці результати обнадіюють».

«Це дослідження показало, наскільки важливо приділяти більше уваги корисним рослинним продуктам, що дбають про здоров’я серцево-судинної системи, зокрема какао-продуктам, що багаті на флаваноли», – зауважив Сессо. Він також додав, що робота наголошує на важливості «різноманітного, яскравого рослинного раціону, особливо з огляду на запалення».
Результати дослідження опублікував журнал Age and Ageing.

плоди какао

Попереднє дослідження, присвячене наслідкам вживання добавок какао, засвідчило: у групі людей похилого віку, які приймали ці добавки, смертність від серцево-судинних захворювань була нижчою на 27 відсотків.

Фото: Unsplash

WhatsappTelegramViberThreads

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати