Нагадаємо: мікропластиком називають крихітні шматочки пластику довжиною менш ніж п’ять міліметрів, які проникають в найпотаємніші глибини нашого тіла. Ці часточки пов’язують з розвитком онкології, пошкодженням ДНК та іншими серйозними проблемами зі здоров’ям.
Про 10 поширених продуктів та напоїв із дуже високим вмістом мікропластику розповіла Беатріс Гомберг, засновниця компанії Tabor Place (США). Діяльність компанії спрямована на витіснення мікропластику з нашого життя.
Беатріс, яку ще називають «антипластиковою леді», пояснила, на які корисні та безпечні альтернативи можна замінити ці продукти. Хоча для деяких із них альтернатив не існує.
Також вона нагадала, що харчі у пластиковій тарі зазвичай містять більше шкідливих часточок. Оскільки упаковка поступово руйнується або піддається впливу тепла, мікропластик вимивається в їжу.
Морепродукти
Нещодавнє дослідження показало, що люди, які їдять велику кількість молюсків, щороку поглинають близько 11 000 частинок мікропластику.
«Кількість мікропластику в океані подвоюється кожні шість років, і багато його потрапляє в наші морепродукти», – сказала Беатріс. При цьому експертка зазначила, що морепродукти – це саме той особливий сегмент раціону, для якого не можливо знайти альтернативу. «Просто потрібно скоротити вживання морепродуктів та намагатися уникати риби з високим ступенем обробки», – порадила вона.
Сіль
А ось те, чого багато хто з нас зовсім не чекав: за словами експертки, «необроблена морська сіль містить дуже велику кількість мікропластику». Ба більше: розрекламована рожева гімалайська морська сіль, популярна завдяки високому вмісту мінералів, особливо багата на мікропластик через технологію її видобутку.
На думку Беатріс, під час чергового походу до супермаркету слід обирати кухонну сіль з високим ступенем переробки.
Оброблені молочні продукти
Дослідження показали, що у сильно оброблених молочних продуктах міститься значно більше мікропластику.
«Постарайтеся купувати молочні продукти, які зазнали набагато меншої обробки», – рекомендувала експертка. При цьому вона зауважила, що непастеризовані молочні продукти несуть ризик для здоров’я. Вживання їх пов’язане зі шкідливими, а подекуди й смертельними мікробами, такими як кишкова паличка, сальмонела та лістерія.
Пакетики з пюре
Як правило, вони потрапляють у рюкзаки мандрівників, що мають маленьких дітей. Але ці мандрівники мають знати, що в пюре із фруктів та овочів чимало мікропластику. «Тепло експоненційно збільшує кількість токсичних хімікатів та мікропластику, що потрапляють в цю їжу. Нині відомо чимало досліджень, які виявили велику кількість мікропластику та адгезивних хімікатів, а також безліч бісфенолів та фталатів, вміст яких перевищує поріг токсикологічного занепокоєння», – застерегла Беатрис.
Вона порадила відмовитися від цих пакетиків і давати дітям якомога більше свіжих, необроблених фруктів та овочів.
Продукти в реторт-пакетах із фольги
Такі продукти, як тунець, сочевиця чи квасоля, готуються у тих самих реторт-пакетах з фольги, в яких продаються. Порада Беатріс: «Уникайте їх. Купіть сушені боби, сочевицю, готуйте їх самі. І скоротіть споживання тунця».
Чай у нейлонових пакетиках
Експертка стверджує, що нейлонові чайні пакетики виділяють у чашку гарячого чаю «тони» мікропластику.
Вона радить купувати листовий чай та використовувати ситечко з неіржавної сталі. Або у крайньому разі заварювати чай у паперових пакетиках.
Оброблене м’ясо
Команда Беатріс перевірила вміст мікропластику в різних м’ясних продуктах, придбаних в американських продуктових магазинах. Експерти виявили: найбільше мікропластику містять продукти з високим ступенем перероблення. До них, зокрема, належать курячі нагетси та нагетси на рослинній основі.
Висновок передбачуваний: слід купувати м’ясні продукти, які пройшли мінімальну обробку.
Водорості
Мікропластик потрапляє на поверхню водоростей та прилипає до їхніх крихітних тріщин і волокон, пише видання Daily Mail.
Морські водорості їдять у всьому світі, але найбільше їх в раціоні азійських країн. Нове дослідження показало, що середньостатистичний мешканець Китаю споживає щороку більш як 17 000 частинок мікропластику лише з морських водоростей. А це, до речі, 13 відсотків його річного споживання мікропластику.
«Намагайтеся скоротити вживання водоростей», – порадила Беатріс.
Мед
Дослідники перевірили мед з усього світу на наявність мікропластику та виявили, що цей харчовий продукт сильно ним забруднений. І це не дивно. Коли бджоли шукають пилок, вони підбирають частинки пластику, які зрештою потрапляють у мед.
Тим, хто не може жити без цього продукту, експертка радить купувати мед у сільській місцевості, де довкілля є екологічно чистішим.
Пиво
Для варіння пива часто використовують чмало різних пластикових матеріалів. Нещодавно дослідники виявили особливо багато мікропластику у знаменитому німецькому пиві. На думку Беатріс, потрібно обирати саме те пиво, яке піддали значній фільтрації.
Фото: pexels.com