Найкращий перекус: горіхи і насіння захищають здоров’я серця

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Шведські та норвезькі науковці опублікували підсумки нового дослідження, присвяченого корисності горіхів. Згідно з висновками науковців, горіхи боронять нас від багатьох захворювань, зокрема серцевих. Аналогічну користь для здоров’я серця має й насіння.

Команда Університету Осло (Норвегія) та Каролінського інституту (Швеція) проаналізувала відомості про стан здоров’я близько двох мільйонів дорослих мешканців Північної Європи. І довела, що вживання 30 г горіхів (або суміші горіхів і насіння) на день сприяє зниженню рівня холестерину та гальмує розвиток серцево-судинних захворювань. Науковці також з’ясували, що такий перекус захищає від смерті внаслідок інфаркту.

Дослідники вважають, що перекус із горіхів та насіння є надзвичайно цінним завдяки високому вмісту клітковини, білків та вітамінів. А ключова причина користі горіхів для здоров’я серця пов’язана, на думку вчених, зі складом жирних кислот.

За даними інших досліджень, мешканці країн Скандинавії з’їдають 4 г горіхів (і насіння) на день, Британії – 6 г, тоді як американці – лише 1 г. Деякі джерела свідчать, що середня горіхова норма українців дещо більша – 8 г: вона також не є достатньою для підтримки здоров’я серця. До того ж багато людей взагалі не мають цього продукту у своєму раціоні.

gorihy - Їжа - 50Plus

Про що дізналися вчені 

Аби встановити зв’язок між позитивним впливом горіхів і насіння на здоров’я, науковці скористалися даними 60 досліджень за участю 1,9 млн людей. Дослідників, зокрема, цікавило, чи існує зв’язок між споживанням горіхів і насіння та ризиком серцево-судинних захворювань, серцевих захворювань, інфаркту, інсульту та діабету 2 типу.

Результати показали: ті, хто споживав щонайменше 30 г насіння та горіхів щодня, на 19 відсотків рідше страждали на серцево-судинні захворювання. Любителі такого перекусу на 23 відсотки рідше вмирали від цих захворювань – порівняно з тими, хто взагалі не вживав горіхів і насіння, або вживав їх дуже мало.

Команда встановила, що фанати горіхів і насіння на 18 відсотків рідше страждають на серцеві захворювання і на 25 відсотків рідше помирають від них, розповіло видання Daily Mail.

Команда виявила, що мигдаль, фісташки та волоські горіхи дуже ефективно сприяють зниженню рівня холестерину в крові. Однак, за словами Еріка Арнесена, провідного автора дослідження з Університету Осло, немає переконливих доказів того, що для здоров’я серця слід надавати перевагу якимось конкретним видам горіхів. Натомість для щоденного перекусу, вважає вчений, «що горіхів більше, то краще».

Проте дослідники не змогли підтвердити, чи знижує вживання горіхів ризик інсульту та розвитку діабету 2 типу. Виявилося, що горіхи не впливають на зміни кров’яного тиску, тобто на один із ключових чинників інсульту.

Свої висновки команда вважає надзвичайно важливими, адже вони спонукатимуть додавати до раціону горіхи і насіння якнайбільшу кількість людей.

А тим часом Національна служба охорони здоров’я Великої Британії (NHS) радить вживати горіхи та насіння у помірних кількостях, оскільки вони містять багато жирів та калорій.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU