Науковці назвали важливий вік для правильного харчування проти деменції

Дослідження вчених з Оксфорду показало, що дотримання здорового раціону у віці 50-60 років реально допомагає знизити ймовірність недоумства.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Попередні дослідження засвідчили, що раціон, багатий на рибу, бобові та овочі, допомагає зменшити ризик можливої деменції на 25 відсотків. Дотримання такої програми харчування у віці 48-70 років покращує, зокрема, активність ділянок мозку, які відповідають за пам’ять.

А нещодавно команда науковців з Оксфордського університету виявила, що в людей 50-60 років, які дотримуються здорового раціону та мають меншу кількість жиру в області талії, поліпшується пам’ять та навіть розвивається гнучкіше мислення.

Дослідники назвали результати своєї роботи «важливими», закликавши людей максимально покращувати свій раціон заради здоров’я мозку.

Науковці також застерегли: «Глобальний зсув у бік нездорових навичок харчування пов’язаний із поширенням діабету, серцево-судинних захворювань та ожиріння, які є відомими факторами ризику розвитку деменції».

жінка готує їжу

Про що довідалися вчені?

Під час дослідження команда протягом 11 років вивчала харчові звички 512 британців. Також учені оцінювали впродовж 21 року співвідношення об’єму талії та стегон 664 осіб.

На різних етапах дослідження вчені проводили МРТ-сканування мозку учасників та тести на когнітивні здібності. Таким чином команда відстежувала прогрес у розумовій діяльності добровольців або навпаки – виявляла ознаки зниження їхніх когнітивних здібностей, розповіло видання Daily Mail.

В учасників, які дотримувалися «правильної дієти середнього віку», істотно покращився зв’язок між лівим гіпокампом (ділянкою мозку, що відіграє ключову роль в обробці інформації та пам’яті) та потиличною часткою, розташованою в задній частині мозку і відповідальною за візуальну обробку інформації. Дослідники стверджують, що вдосконалення раціону було також пов’язане з покращенням навичок мовлення.

Висновками свого дослідження науковці поділилися в журналі JAMA Network Open.

Що з цього приводу думають інші вчені?

Торік дослідники зі Стенфордського університету (США) оприлюднили результати своїх спостережень за групою добровольців віком 44- 60 років. Учасникам, зокрема, запропонували частіше займатися спортом та дотримуватися здоровішого харчування, щоб компенсувати вплив «різких хвиль» старіння.

Науковці опублікували висновки з дослідження в журналі Nature Aging. У статті вони наголосили, що дві проблеми зі здоров’ям – високий рівень холестерину та втрата зору – є причинами кожного десятого випадку деменції. А половині всіх випадків хвороби Альцгеймера можна запобігти, змінивши 14 факторів життя. Найважливішим серед них є харчування.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про цінності та спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU