Нешкідливість алкоголю – міф: експерти заново вивчили вплив спиртного на здоров’я

За свідченням науковців, одна порція алкоголю на тиждень підвищує ризик виникнення 19 захворювань порівняно з повною відмовою від спиртного.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Багатопрофільна команда вчених зі США опублікувала новий федеральний звіт про вплив алкоголю на організм людини. Автори цього аналізу використали десятки досліджень з усього світу. Масштабна робота під орудою Міжвідомчого координаційного комітету з профілактики вживання спиртних напоїв неповнолітніми (ICCPUD) довела: вживання спиртного не минає безслідно. А випадки, коли алкоголь не шкодить здоров’ю, є винятками з правил.

На увагу також заслуговує ще одне нещодавнє дослідження – звіт Національної академії наук, інженерії та медицини США (NASEM). Відповідно до нього, вживання алкогольних напоїв пов’язане з вищим ризиком розвитку деяких видів раку.

Доктор Кевін Шилд, який брав участь у підготовці звіту, сказав в інтерв’ю виданню Daily Mail: «Жоден рівень споживання алкоголю не є абсолютно безпечним».

А тим часом у США діють рекомендації, згідно з якими чоловікам можна вживати не більше двох порцій алкоголю на день, а жінкам – не більше однієї. Однак останнім часом вчені дедалі частіше заперечують нешкідливість навіть скромних доз спиртного, стверджуючи, що тепер науці більше відомо про вплив алкоголю на організм.

Дослідники, зокрема, виявили, що вживання лише однієї порції алкоголю на тиждень підвищує ризик виникнення 19 захворювань порівняно з повною відмовою від вживання алкоголю.

перекинутий келих з вином

Рак

Науковці запевняють, що і в чоловіків, і в жінок імовірність розвитку кількох видів раку протягом життя вищий, якщо вони вживають алкоголь.

Серед учасників-чоловіків, які випивають лише один напій на тиждень, ймовірність розвитку раку товстої кишки на 16 відсотків, а раку стравоходу – на 6 відсотків вища порівняно з тими, хто не дружить із «зеленим змієм».

Однак серед чоловіків, які зловживають спиртним, цей показник різко зростає: у тих, хто випиває три порції алкоголю на день або 21 порцію на тиждень, ризик розвитку раку стравоходу утричі вищий. Тим часом у жінок, які випивають лише один келих спиртного на тиждень, ризик розвитку раку горлянки, стравоходу, гортані на 5 відсотків вищий, ніж у тих, хто не п’є.

Однак, як повідомили вчені, коли учасниці дослідження вживали три порції алкоголю на день або 21 порцію на тиждень, ризик виникнення цих видів раку різко зростав.

«У жінок ризик розвитку раку, пов’язаного з алкоголем, значно вищий», – зауважили експерти.

жінка з пляшками

Дослідники пояснили, що алкоголь посилює мутацію у клітинах, підвищуючи ризик їхнього переродження у клітини ракові.
В організмі алкоголь розщеплюється до ацетальдегіду, який, за даними Міжнародного агентства з вивчення раку, є відомим канцерогеном.

Серцеві захворювання

Близько 25 років тому дослідження показали, що вживання невеликої кількості алкоголю є корисним для здоров’я серця. Відтоді цей висновок є темою постійних суперечок у науковому середовищі.

Автори звіту ICCPUD проаналізували дані про ішемічну хворобу серця (на цю поширену недугу страждають близько 13 мільйонів американців). З’ясувалося, що в чоловіків, які випивають два алкогольні напої на день, ризик розвитку захворювання приблизно такий самий, як і в непитущих. Утім, так само як і в жінок, котрі випивають одну порцію алкоголю на день.

Дослідники припустили, що такі фактори як ожиріння, неправильне харчування та відсутність фізичних навантажень, з більшою ймовірністю впливають на ризик розвитку ішемічної хвороби серця, ніж алкоголь.

чоловік тримається за серце

У звіті ICCPUD також ідеться про те, що в людей, які п’ють мало чи помірно, ризик інсульту нижчий. Це може бути пов’язано з тим, що алкоголь розріджує кров, знижуючи ймовірність попадання тромбу в мозок.

Дослідники виявили, що в чоловіків та жінок, які вживають лише один напій на тиждень, ризик інсульту на 10 відсотків нижчий, ніж у тих, хто не п’є.

Однак вживання двох порцій алкоголю на день або 14 порцій на тиждень у представників обох статей підвищує ризик інсульту на 8 відсотків.

Травми

Дослідники запевнили: пиття спиртних напоїв підвищує ймовірність як ненавмисних, так і навмисних травм. У звіті ICCPUD йдеться, що в чоловіків, які вживають один напій на тиждень, ризик ненавмисних травм на чотири відсотки, а ризик дорожньо-транспортних пригод – на три відсотки вищий, ніж у непитущих.

розтрощене авто

Однак серед учасників, котрі випивали три порції спиртного на день або 21 порцію на тиждень, ризик ненавмисних травм зростав утричі.

Серед жінок, які випивали лише один напій на тиждень, не було виявлено значного підвищення ризику травм або дорожньо-транспортних пригод. Однак у жінок, які випивали три порції алкоголю на день або 21 порцію на тиждень, ризик отримання травм був вищим на 117 відсотків.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU