Пісний борщ: рецепт із квасолею

Класична українська перша страва має настільки багатий смак, що може бути ситною навіть без м'яса – у дні Великого посту її варять на овочевому, грибному або навіть рибному бульйоні.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

У пісній кухні традиційний червоний борщ готують із альтернативними складниками – обсмаженими у борошні грибами, болгарським перцем, бобовими або навіть кількою в томаті (остання страва – на шанувальників). Особливо популярним є рецепт пісного борщу з квасолею. У цьому варіанті виходить густа консистенція та насичена смакова палітра.

Інгредієнти: вода 2,5 л; капуста білокачанна 0,5 кг; картопля 0,5 кг; буряк 1 шт.; морква 1 шт.; цибуля ріпчаста 1 шт.; квасоля біла суха ½ склянки або консервована квасоля 250 г; томатна паста 2 ст. ложки; соняшникова олія ​​6 ст. ложок; часник  2–3 зубчики; лавровий лист  1–2 шт.; сіль, перець та зелень (петрушка, кріп або селера) на смак.

Якщо використовувати суху квасолю, її треба на ніч замочити для пом’якшення і набухання. Промиту квасолю заливаємо у каструлі, в якій варитимемо борщ, холодною водою, накриваємо кришкою і залишаємо на кухонному столі до ранку. Потім у цій самій воді варимо квасолю 30–40 хвилин до готовності.

Поставивши на вогонь варитися квасолю, готуємо овочі. Чистимо буряк, моркву, картоплю та цибулю. Моркву і буряк натираємо на великій тертці, цибулю та картоплю нарізаємо кубиками, капусту шаткуємо тонкою соломкою.

Додаємо в каструлю до квасолі картоплю та варимо 15 хвилин. Деякі господині разом із картоплею відразу кладуть і капусту, інші ж всипають капусту до каструлі в останню чергу, щоб вона вийшла хрумкою.

Буряк, моркву та цибулю обсмажуємо на розігрітій пательні на соняшниковій олії: спочатку викладаємо буряк, потім – моркву та цибулю. Тушкуємо овочі на середньому вогні 7 хвилин, помішуючи, щоб не пригоріли. Додаємо в сковороду томатну пасту, перемішуємо і млоїмо ще 3 хвилини.

Викладаємо тушковану заправку в каструлю до інших інгредієнтів. Якщо готуємо борщ із консервованою квасолею, то на цьому етапі відкриваємо банку, промиваємо квасолю і висипаємо в каструлю. Солимо, перчимо і додаємо лавровий лист.

Варимо пісний борщ із повним складом інгредієнтів на тихому вогні, під кришкою. Через 5–7 хвилин знімаємо каструлю з вогню і даємо готовому борщу півгодини настоятися, не відкриваючи кришку.

Подаємо головну страву пісного столу, приправивши часником та зеленню.

Лайфхак

Особливо смачним пісний борщ із квасолею виходить у господинь, які готують його в печі, духовці чи мультиварці. Можна також замінити квасолю горохом (консервованим зеленим горошком).

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про цінності та спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU