На смак такі пісні котлети практично не відрізняються від м’ясних, адже у складі гречаної крупи містяться ті ж самі вісім незамінних амінокислот, що й у м’ясі: триптофан, фенілаланін, лізин, лейцин, ізолейцин, метіонін, валін і треонін. Але в рослинній страві корисні амінокислоти краще збалансовані і легше засвоюються, ніж у продуктах тваринного походження. До того ж, гречка не містить клейковини – а це означає, що її можуть вживати люди з непереносимістю глютена.
Інгредієнти: суха гречана крупа – 1 склянка, печериці – 500 г, цибуля ріпчаста – 3 шт.; картопля – 1–2 шт.; свіжі гілочки кропу та петрушки – по 3 шт.; рослинна олія – для смаження; сіль та чорний мелений перець – на смак; панірувальні сухарі – для обвалення котлет.
Гречану крупу промиваємо, заливаємо двома склянками окропу, солимо і доводимо до кипіння. Зменшуємо вогонь до мінімуму, накриваємо кришкою і варимо до готовності.
Порізані гриби з цибулею обсмажуємо на олії і перекладаємо в блендер, щоб подрібнити до однорідної маси.
Змішуємо грибну пасту з вареною гречкою, додаємо подрібнену зелень, перчимо і солимо.
Щоб фарш був в’язким, додаємо в нього натерту картоплю або трохи крохмалю.
Мокрими руками ліпимо котлети, обвалюємо їх у панірувальних сухарях і обсмажуємо на невеликому вогні в розігрітій олії.
Готові котлети складаємо в каструлю, ставимо в теплу духовку (60°С) і млоїмо під кришкою 10 хвилин.
Лайфхак
Щоб пісні гречані котлети вийшли більш соковитими, після обсмажування їх можна запекти в томатному або грибному соусі. Ті, хто не дотримується посту, можуть запікати гречані котлети у сметанному соусі.