Пісний рецепт: гречані котлети з грибами

Позаяк ці вегетаріанські кулінарні вироби готуються без яєць, у фарш додається картопля або крохмаль, щоб сформована маса не розвалювалася під час смаження.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

На смак такі пісні котлети практично не відрізняються від м’ясних, адже у складі гречаної крупи містяться ті ж самі вісім незамінних амінокислот, що й у м’ясі: триптофан, фенілаланін, лізин, лейцин, ізолейцин, метіонін, валін і треонін. Але в рослинній страві корисні амінокислоти краще збалансовані і легше засвоюються, ніж у продуктах тваринного походження. До того ж, гречка не містить клейковини – а це означає, що її можуть вживати люди з непереносимістю глютена.

Інгредієнти: суха гречана крупа 1 склянка, печериці 500 г, цибуля ріпчаста 3 шт.; картопля 1–2 шт.; свіжі гілочки кропу та петрушки по 3 шт.; рослинна олія ​​для смаження; сіль та чорний мелений перець на смак; панірувальні сухарі для обвалення котлет.

Гречану крупу промиваємо, заливаємо двома склянками окропу, солимо і доводимо до кипіння. Зменшуємо вогонь до мінімуму, накриваємо кришкою і варимо до готовності.

Порізані гриби з цибулею обсмажуємо на олії і перекладаємо в блендер, щоб подрібнити до однорідної маси.

Змішуємо грибну пасту з вареною гречкою, додаємо подрібнену зелень, перчимо і солимо.

Щоб фарш був в’язким, додаємо в нього натерту картоплю або трохи крохмалю.

Мокрими руками ліпимо котлети, обвалюємо їх у панірувальних сухарях і обсмажуємо на невеликому вогні в розігрітій олії.

Готові котлети складаємо в каструлю, ставимо в теплу духовку (60°С) і млоїмо під кришкою 10 хвилин.

Лайфхак

Щоб пісні гречані котлети вийшли більш соковитими, після обсмажування їх можна запекти в томатному або грибному соусі. Ті, хто не дотримується посту, можуть запікати гречані котлети у сметанному соусі.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про цінності та спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU