Йод – елемент, відомий нам з таблиці Менделєєва. Окрім того, він входить до базових компонентів, необхідних для правильної роботи людського організму. Нестача йоду призводить до збільшення щитоподібної залози – хвороби, яку у народі називають зобом. Якщо гормони щитовидки працюють в оптимальному режимі – то це значить, що вона буде підтримувати всі необхідні функції серця, мозку та обміну речовин.
Оскільки організм людини нездатний самостійно виробляти цей елемент, то знаходити йод треба у продуктах. При цьому велике значення має правильний баланс його надходження. Інакше недостатній або, навпаки, надмірний вміст йоду в організмі викликатиме безліч серйозних захворювань.
Що вказує на проблеми з йодом в організмі?
Основна ознака того, що до організму надходить недостатня кількість цього елементу – збільшення у розмірах щитовидної залози. У результаті у хворого виникає багатовузловий зоб. Якщо захворювання приймає тяжку форму, то в такому випадку розвивається гіпотеріоз. Симптоми хвороби полягають у наступному:
- слабкість у м’язах;
- втома та в’ялість;
- сухість шкіри;
- випадіння волосся;
- постійне відчуття холоду;
- зниження частоти серцебиття;
- набряк шиї;
- проблеми з вагітністю;
- порушення менструального циклу.
Особливо потребує йоду дитячий організм. Діти з дефіцитом цього елементу дуже часто хворіють, мають поганий апетит, погано вчаться у школі, швидко стомлюються. Нестачу йоду в дітей найчастіше помітити досить важко. Збільшення щитовидки та зростання зобу свідчитиме про те, що проблеми з надходженням йоду до організму спостерігаються уже давно.
Не менш важливий йод для вагітних. Його дефіцит під час виношування дитини матиме дуже шкідливі наслідки. До них відносять викидні у першому триместрі, зайва вага жінки, затримка розвитку плоду, пізній токсикоз, недостатня родова діяльність під час пологів.
Дитина, яка недоотримує йод у період свого розвитку у лоні матері, матиме проблеми з функціонуванням головного мозку, щитоподібної залози, затримку статевого розвитку. Якщо жінка мешкає в регіонах, які заведено вважати йододефіцитними, то ще на етапі планування вагітності їй треба буде вирішити проблему постійного поповнення запасів йоду в організмі.
Скільки йоду потрібно на день
На жаль, розпізнати нестачу йоду, акцентуючи увагу лиш на вторинних ознаках, практично неможливо. Тим більше, треба пам’ятати про небажаність неконтрольованого вживання ліків – адже надлишок цього елементу не менш небезпечний, аніж його нестача. Звичайно, що краще за все буде звернутися до лікарні з метою проведення лабораторних аналізів крові.
У домашніх умовах можна провести невеличке тестування. На поверхню шкіри треба нанести тоненьку йодовану сітку з «кроком» в 1 см. Якщо вона зникне менш ніж за 6-8 годин – це означатиме дефіцит організму в йоді.
Загалом спеціалісти рекомендують максимально допустимі дози речовини, враховуючи віковий ценз наступним чином:
Контингент | Добова норма йоду в мкг |
1-3 роки | 200 |
4-6 років | 250 |
7-10 років | 300 |
11-14 років | 450 |
15-17 років | 500 |
Дорослі люди | 600 |
Вагітні | 600 |
За наявності вже існуючої проблеми лікарі зазвичай назначають спеціальні йодовані таблетки, які перекривають нестачу елемента в організмі. Ними ж визначається добова норма вітамінів для вагітних та дорослих в кожному окремому випадку, якої обов’язково треба притримуватися.
Найкращі препарати йоду включають в свій список йодований калій та Йодомарин, рецепт на який виписують зазвичай найчастіше. Використання цієї речовини поповнює запас йоду в організмі, не допускаючи розвитку хвороб, дозволяє нормалізувати функції щитовидки, що є надзвичайно важливим для підлітків, дітей та жінок в період вагітності і лактації.
Чим замінити калію йодид?
Окрім медичних препаратів, досить часто нестачу даного елементу можна поповнити за рахунок звичайних продуктів харчування. У цьому напрямку важливими будуть декілька деталей. Перш за все, користувачам варто знати, у яких продуктах є йод, і яка норма йоду на день буде вираховуватися у цьому випадку. Також треба взяти до уваги, як саме треба готувати ці продукти, щоб знати, як підвищити йод в організмі. Адже деякі йодовмісні продукти втрачатимуть частину елементів під час теплової обробки. Також спеціалісти рекомендують правильно використовувати йод і вітаміни. У даному випадку актуальною буде інформація стосовно того, з якими вітамінами не можна приймати йод.
У яких продуктах багато йоду?
Насправді продуктів харчування, доступних середньостатистичній людині, можна назвати досить багато. Найчастіше, щоб спростити цю задачу, у статтях згадується йод у продуктах у форматі таблиці, який вважається найзручнішим. Проте багато хто із споживачів просить більш детальні дані з цього приводу. Отже, у яких продуктах міститься йод? Лідерами за кількістю цього елементу можна назвати наступні:
- Комбу – бурі морські водорості, які застосовуються у японській національній кухні. У 100 грамах їх до 298,4 мг речовини, що майже в 2000 раз перевищує добову норму.
- Норі – продукти, що містять йод, які теж відносяться до водоростей. Їх зазвичай використовують для приготування суші та ролів, а в 100 мл знаходиться від 1,6 до 4,3 мг речовини.
- Тріска – корисна нежирна риба, яка має безліч поживних елементів. Використовуються ці продукти з йодом для щитовидки із розрахунку 170 мкм йоду на 100 грамів, що означає 113% від добової норми.
- Тунець – ще один вид риби, де багато йоду. Тунець більш жирний у порівнянні з тріскою, але притому має безліч корисних речовин – калій, фосфор, залізо, магній тощо. Йод для щитовидки у ній присутній в кількості 18 мкг на 100 грамів.
- Креветки. Морські продукти у своїй більшості багаті на йод. Проте з усієї маси найбільш виділяються саме креветки – вони мають йоду в кількості 40 мкг на 100 мг. Надзвичайно корисним цей продукт є для роботи головного мозку.
- М’ясо індички – найкращою частиною у ній спеціалісти називають грудку. Вміст йоду в ній становить 37 мкг на 100 грамів.
- Біла квасоля – бобові не лише корисні, а й надзвичайно смачні та поживні. Страви, приготовані з білої квасолі, забезпечать йод для організму в кількості від 30 мкг на 100 грамів.
Окрім перерахованих вище продуктів, помітні запаси йоду ви знайдете в продуктах для щитовидки у вигляді морської капусти, сиру – твердого та кисломолочного, яєць, картоплі, йодованої солі тощо.
У яких фруктах багато йоду?
Звичайно, що рослинна їжа також не менш корисна, і при правильному підході може замінити кращі йодовмісні препарати. У цьому випадку варто звернути увагу на такі фрукти та ягоди:
- Журавлина – ця кисла ягода доцільна при різних захворюваннях. У ній у великій кількості є вітамін С, який сприяє засвоєнню корисних елементів, в тому числі, і йоду. Загалом же вміст йоду тут вимірюється 350 мкг на 100 грамів.
- Полуниця – цю ягоду люблять і діти, і дорослі. Буквально однієї чашечки полуниці буде достатньо, щоб отримати 10 відсотків добової норми йоду.
- Чорнослив – він також входить до списку продуктів, що містять йод. З’їдаючи за раз всього 5 сушених слив, ви поповнюєте свій організм 13 мкг йоду.
Також в достатньо великій кількості цей елемент знаходиться в бананах, апельсинах, лимонах, дині, хурмі. Вміст йоду в бананах складає приблизно 3 мкг в одному фрукті середнього розміру. Також треба відзначити і вміст йоду в горіхах – він залежить від ступеня дозрівання плоду. Вважається, що найбільша кількість його є в зелених горіхах, у їх шкаралупці. Вчені називають цифру від 3 до 7 мкг.
Де є джерело йоду: як готувати страви
Знати перераховані вище продукти, багаті йодом – лише половина справи. Важливо приготувати з них смачні страви, здатні замінити органічний йод. Приготувати самостійно так звані найкращі вітаміни для щитовидки не дуже складно, якщо використовувати точну рецептуру.
Отже, які продукти з йодом можна використовувати та чим замінити йод, який продається в аптеках у вигляді медичних препаратів?
Тріска з картоплею та оливками
Цибулю, томати черрі, оливки нарізати, протушкувати на сковороді разом з часником. Туди ж додати філе тріски, нарізане брусочками, протушкувати все разом ще 10 хвилин. З картоплі зробити пюре на оливковій олії, подавати разом з рибою.
Закуска з тунцем та водоростями
Листок норі скропити теплою водою для еластичності і викласти на лаваш. Далі покласти шар крем-сиру та брусочки нарізаного свіжого огірка. М’ясо тушкованого або консервованого тунця розім’яти виделкою і розподілити по лавашу. Загорнути в рол та підсушити до скоринки на грилі.
Печінкові котлети
Яловичу печінку разом з цибулею подрібнити ножем або у м’ясорубці з великою решіткою. Добре перемішати, додаючи трохи борошна. Смажити на соняшниковій олії на середньому вогні, формуючи ложкою котлетки невеликої товщини.
Кускус із креветками
Очищені креветки залити окропом двічі для термообробки. В сотейнику змішати цедру та сік одного лимона, лайма і апельсина. Окремо запарити кускус. Заварити соус на воді, крохмалі та зелені кінзи, додаючи гострого перцю. Покласти в соус креветки. Подавати разом з кускусом.
У яких продуктах немає йоду
Безйодова дієта актуальна для тих випадків, коли в організмі є надлишок цього елементу і коли є проблеми з щитоподібною залозою. Продукти, бідні йодом, складають наступний список:
- всі олії рослинного походження;
- свіже м’ясо;
- напої у вигляді свіжих соків (крім ревеневого);
- сирі овочі або ті, які приготовані без солі;
- яєчні білки і страви на їх основі;
- крупи і злаки, а також хліб, який виготовлений без йодовмісних продуктів.
Цей хімічний елемент потрібен людині протягом усього її життя. Правильно підбираючи джерела йоду у продуктах, можна складати цікаве та поживне меню на щодень, яке буде не лише корисним, але й надзвичайно смачним.
Не поспішайте відвідувати аптеку. Зберігайте здоров’я, правильно харчуючись та вивчаючи переваги того, що дарує нам природа. А нам лишається тільки розумно користуватись та не лінуватись, відкриваючи для себе нові продукти, рецепти та смаки.
Фото: pexels.com