Картоплю варто включати до раціону через високий вміст необхідного для організму холіну. По цій речовині бульба займає другу позицію після таких важливих білкових продуктів як м’ясо та соя. У поєднанні з жирами холін стає компонентом фосфоліпідів – будівельного матеріалу клітинних мембран. Нейромедіатор ацетилхолін забезпечує скорочення м’язів, нормалізує серцевий ритм та розширює кровоносні судини. А стійкий крохмаль у картоплі є натуральним пребіотиком – засобом для оздоровлення мікробіологічного середовища шлунково-кишкового тракту. Внаслідок вживання картоплі покращується метаболізм, знижується вміст цукру в крові та руйнуються відкладення жиру. І це далеко не всі корисні властивості бульби, тоді як іспанська картопляна запіканка поєднує поживний потенціал усіх своїх корисних складників.
Інгредієнти (на 4 порції): картопля – 5 шт., яйця – 5 шт., цибуля ріпчаста – 1 шт., оливкова або соняшникова олія (для смаження) – 150 г, чорний мелений перець і сіль – на смак.
Обсмажуємо в олії неочищений зубчик часнику. Додаємо до нього на пательню нарізану на дрібні шматочки очищену та вимиту картоплю, а за кілька хвилин – і цибулю. Перемішуємо та готуємо ще п’ять хвилин. Виймаємо часник. Перекладаємо картоплю з цибулею в друшляк і чекаємо п’ять хвилин, щоб позбавитися надлишку олії.
Трохи збиваємо яйця, солимо їх, перчимо і перемішуємо. У яєчну суміш викладаємо обсмажену картоплю і знову перемішуємо.
Високу тортилью готуємо у товстостінній сковороді з високими бортами або у чавунному казані діаметром 17–20 см. Розігріваємо 3 ст. ложки олії, змастивши нею дно та стінки посуду. Виливаємо яєчно-картопляну суміш, розрівнюємо і готуємо на середньому вогні п’ять хвилин, доки вона не почне густіти.
Коли тортилья «схопиться», накриваємо її тарілкою і перевертаємо сковороду чи казан, викладаючи страву підсмаженою стороною догори. Потім обережно зрушуємо тортилью знову на сковороду або в казан і обсмажуємо ще впродовж трьох хвилин із іншого боку. Так перевертаємо тортилью тричі.
Готову страву викладаємо на тарілку і за десять хвилин пригощаємося. Іспанська тортилья є однаково смачною у гарячому та холодному стані.
Лайфхак
Щоб тортилья вийшла більш соковитою, треба обов’язково посолити яйця перед тим, як з’єднати їх із картоплею – це допоможе втримати вологу при приготуванні страви.