Маленьке коригування повсякденного раціону допоможе уникнути гіпертонії та серцево-судинних захворювань. Для цього достатньо замінити NaCl на KCl.
Про це розповіла міжнародна команда науковців зі США, Австралії, Японії, Південної Африки та Індії. Її нове дослідження показало, що збагачену калієм сіль можна використовувати в їжу так само, як звичайну. До того ж із користю для здоров’я.
Вчені давно попереджали, що надлишок звичної солі NaCl загрожує високим кров’яним тиском та серцево-судинними захворюваннями. Науковці настійливо рекомендували зменшити щоденну норму солі. Першою чергою ця рекомендація стосувалася тих, хто страждає на гіпертонію. Разом з тим експерти констатували, що людям це обмеження не завжди легко дається.
До речі, 1,28 млрд дорослих людей у світі віком 30-79 років страждають на гіпертонію. Щороку на нашій планеті від інфарктів та інсультів помирає понад 17 млн людей.
Просте та ефективне рішення
За словами дослідників, виходом для тих, хто не може відмовитися від солоних страв, може стати перехід на збагачену калієм сіль. Її також називають сіллю з низьким вмістом натрію, калієвою сіллю, серцевою сіллю або мінеральною сіллю.
Хлорид калію має такий самий вигляд, як хлорид натрію. Смак цих продуктів дуже схожий, пише Science Alert.
Як стверджують вчені, збагачена калієм сіль знижує кров’яний тиск не лише тому, що зменшує споживання натрію, а й тому, що збільшує споживання калію. А брак калію, який в основному надходить в організм людини з фруктів та овочів, є ще однією серйозною причиною високого кров’яного тиску.
Про що дізналися дослідники?
Команда отримала переконливі докази користі калієвої солі внаслідок рандомізованого дослідження за участю 20 995 мешканців різних країн. Його результати показали, що перехід на сіль, збагачену калієм, знижує кров’яний тиск та ризик інфарктів, серцевих нападів та ранньої смерті.
Також учені проаналізували 21 попереднє дослідження, внаслідок чого переконалися в користі серцевої солі для здоров’я.
Науковці також вдалися до моделювання позитивних наслідків вживання калієвої солі в різних країнах. Команда побачила, що, наприклад, перехід населення Китаю на сіль KCl допоміг би запобігати майже півмільйону інсультів та інфарктів щороку.
У глобальній доповіді Всесвітньої організації охорони здоров’я про гіпертонію за 2023 рік збагачена калієм сіль названа «доступною стратегією» для зниження артеріального тиску та запобігання серцево-судинним захворюванням.
Чому так мало людей використовує KCl?
Більшість людей не замислюються про те, скільки солі вони їдять, а також про проблеми зі здоров’ям, які вона може спричинити. Поки що мало хто знає, що простий перехід на сіль, збагачену калієм, може допомогти знизити кров’яний тиск та запобігти серцево-судинним захворюванням.
Брак інформації про користь калієвої солі та її доступність заважає людям перейти на здоровіший раціон. Натомість цей продукт є на прилавках супермаркетів.
Калієва сіль коштує більше за звичайну приблизно у півтора раза. Хоча це далеко не найдорожчий продукт із тих, які ми регулярно вживаємо. Попри те, що сіль KCl дещо дорожча, вона являє собою досить дешевий засіб профілактики вище названих захворювань.
Кому не радять калієву сіль?
Її не рекомендують вживати особам з підвищеним рівнем калію в крові (гіперкаліємією). Також солі KCl слід уникати людям із серйозним захворюванням нирок та хворим на цукровий діабет.
Фото: pexels.com