Команда науковців із Редінгського та Вінчестерського університетів (Велика Британія), а також Університету Тафтса (США) засвідчила, що вживання 50 грамів волоських горіхів на сніданок прискорює реакцію та поліпшує пам’ять. І цей ефект зберігається протягом усього дня.
«Раціон є одним із найважливіших факторів способу життя, який може істотно впливати на когнітивні функції», – заявила професорка Клер Вільямс, провідна авторка роботи.
Горіхи посідають особливе місце серед продуктів, які впливають на покращення когнітивного здоров’я. Декілька попередніх «епідеміологічних досліджень виявили позитивний зв’язок між регулярним вживанням горіхів та когнітивними функціями», пригадала професорка Вільямс.
«Корисність волоських горіхів для когнітивних функцій може бути обумовлена певним вмістом поживних речовин, оскільки вони, як відомо, багаті на омега-3 жирні кислоти, білки/пептиди та флавоноїди (клас поліфенолів)», – зазначили науковці у звітній статті.
Про що дізналися дослідники?
Основною метою нового дослідження було визначення когнітивних та емоційних ефектів вживання сніданку з волоськими горіхами протягом дня.
Команда залучила до дослідження 32 здорових молодих людей віком від 18 до 30 років, що їли сніданки, до яких входили 50 грамів волоських горіхів. При цьому учасники постійно проходили різні когнітивні тести, а їхня мозкова активність відстежувалася протягом шести годин після кожного сніданку.
Записи мозкової активності виявили зміни в нейронній активності, пише Sci.news. Ці зміни наштовхнули вчених на думку, що волоські горіхи допомагають мозку працювати ефективніше при виконанні складних розумових завдань. Тим часом аналізи крові добровольців показали позитивні зміни в рівнях глюкози та жирних кислот: ці обидва фактори впливають на роботу мозку.
«Жменька волоських горіхів на сніданок може дати молодим людям перевагу, коли їм потрібно проявити себе на найвищому рівні. Особливо цікаво, що така проста добавка до раціону може вплинути на когнітивні здібності», – сказала професорка Вільямс.
Користь сніданку з волоськими горіхами для мозку відчувалася добровольцями протягом усього дня. «Однак необхідні додаткові дослідження того, як раціон з волоськими горіхами може регулювати поліпшення когнітивних функцій після їди та в довгостроковій перспективі», – вважають вчені.
Результати дослідження опублікував журнал Food & Function.
Фото: pixabay.com, pexels.com