Із віком сприйняття навколишнього світу змінюється разом з нашим тілом. Почуття смаку, нюху, слуху та зору стають менш гострими. Нове дослідження показало, що з роками кольори навколо нас здаються тьмянішими.
Виявляється, з віком чутливість до кольорів стає менш гострою. Проте, як стверджують науковці, це стосується не всіх барв.
Нове дослідження команди вчених з Університетського коледжу Лондона (UCL) пояснює те, чому деякі люди похилого віку раптом починають носити дуже яскравий одяг.
Про що дізналися дослідники
Команда порівняла, як молоді та літні люди реагували на різні кольори. До участі в експерименті вчені залучили 17 молодих людей (середній вік – 27,7 року) та 20 здорових літніх людей (середній вік – 64,4 року). Учасників помістили в затемнену кімнату, де їм показували 26 різних кольорів, кожному з яких відводилося по п’ять секунд. Під час цієї демонстрації дослідники вимірювали діаметр зіниць добровольців за допомогою високочутливої камери, відомої як пупілометр.
Варто уточнити, що учасникам показали темні, приглушені, насичені та світлі відтінки пурпурового, синього, зеленого, жовтого та червоного, а також два відтінки помаранчевого та чотири – сірого.
Зазвичай, коли ми бачимо колір, наші зіниці звужуються у відповідь будь-які зміни його яскравості або насиченості (барвистості). Завдяки пупілометру команда змогла реєструвати зміни діаметра зіниць зі швидкістю 1000 разів на секунду.
Унаслідок аналізу даних пупілометрії науковці виявили, що діаметр зіниць здорових людей похилого віку менше звужується у відповідь на колірну насиченість, ніж діаметр зіниць молодих людей. Особливо це було помітно для відтінків зеленого та пурпурового, розповіло видання IFLScience. При цьому сприйняття насиченості світлих відтінків та синього кольору у старшої групи добровольців не змінилося.
Як зауважили вчені, «з віком ми стаємо фізіологічно менш чутливими до барвистості навколишнього середовища». «Ми припускаємо, що кольори тьмяніють з віком і що ми стаємо менш чутливими до рівня насиченості зеленого чи пурпурового кольорів», – написали дослідники у звітній статті.
Докторка Яннеке ван Леувен, провідна авторка дослідження, зазначила: «Ця робота ставить під сумнів давнє переконання вчених про те, що сприйняття кольору залишається відносно постійним протягом усього життя». Бо ж «кольори з віком поступово тьмяніють».
Чому так відбувається
Команда вважає, що вікова чутливість людини до насиченості кольору знижується в первинній зоровій корі. Так називають ділянку мозку, що отримує, інтегрує та обробляє візуальну інформацію із сітківки.
У попередньому дослідженні вчені виявили, що подібні процеси спостерігаються за рідкісної форми деменції, яка називається задньою кортикальною атрофією (ЗКА). Йдеться про відхилення у сприйнятті кольору, які можуть бути наслідком характерного зниження чутливості мозку до певних тонів у первинній зоровій корі. Причому ці відхилення теж передусім стосуються зеленого та пурпурового.
Висновки з дослідження опублікував журнал Scientific Reports.
Фото: pexels.com