Неом: місто майбутнього в самому серці пустелі

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Будівництво міста майбутнього під назвою Неом було анонсовано ще у 2017 році. За інформацією арабського видання Arabian Business, регіон зможе привітати своїх перших мешканців та туристів уже 2024 року.

Неом у Саудівській Аравії

Неом у цифрах

Приблизний бюджет будівництва складає 500 млрд доларів. Запланована площа міста – 26 500 км², воно буде простягатися на 460 км уздовж узбережжя Червоного моря на Півночі Саудівської Аравії: проєктанти обіцяють, що Неом буде в 33 рази більший за Нью-Йорк.

Проєкт та його втілення

Неом став перлиною програми наслідного принца Саудовської Аравії Мухаммеда бен Салмана Аль Сауда, мета якої – відновити економіку країни, перетворити віддалений регіон Саудівської Аравії на футуристичний технологічний центр та залучити якнайбільше інвестицій до регіону.

Майбутня обсерваторія у місті Неом

Наразі роботи з планування та будівництва міста виконані лише на один відсоток: будівельники вже почали насипати землю та прокладати тунелі через гори. Відомо, що місто планують будувати з двох крайніх точок та вести до центру.

Технології майбутнього

За задумом генеральних проєктувальників, у місті не буде доріг для авто та наземного транспорту. Усі перевезення здійснюватимуться під землею. Електроенергія поставлятиметься шляхом встановлення сонячних батарей, благо в пустелі багато сонця! За допомогою новітніх технологій, в тому числі з опріснення морської води, місто буде забезпечене питною водою, а їжу будуть вирощувати на спеціальних морських фермах.

Неом - місто майбутнього

Забезпечення життєдіяльності Неому практично у всіх сферах виконуватимуть роботи: передбачається, що вони будуть працювати в галузях безпеки, логістики, доставки і навіть догляду за літніми та немічними людьми.

Штучне озеро Неом

І про спорт…

Самі ж спортивні змагання повинні відбуватися у гірському районі Троджена, розташованому поблизу Неома. Взимку стовпчик термометру тут опускається нижче 10°C, а середньорічна температура фіксується на показниках, що на 10 градусів нижче, ніж в інших регіонах країни. Для змагань тут збираються створювати штучний сніг, задля чого використовуватимуть тільки поновлювані джерела енергії.

Гірськолижні траси міста Неом

Очікується, що після закінчення Азійських ігор Троджена буде виконувати функції цілорічного гірськолижного курорту під відкритим небом.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU