Науковці стверджують, що знайшли руїни Ноєвого ковчега

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Команда вчених зі Стамбульського технічного університету (İTÜ), Університету Агри Ібрагіма Чечена (AİÇÜ, Туреччина) та Університету Ендрю (США) протягом року збирала та аналізувала зразки, що, на думку вчених, містять руїни Ковчега Ноя.

Археологи вважають, що вони ще на один крок наблизилися до розкриття таємниці поховання легендарного біблійського судна. У районі міста Догубаязит, що у провінції Агри на сході Туреччини, науковці протягом року досліджували курган у формі корабля. Експерти зібрали та вивчили зразки геологічної формації: каміння та ґрунт з рештками глинистих і морських відкладень, які свідчили про ймовірну діяльність людей в регіоні. Вона збігалася в часі з біблійним Всесвітнім (Великим) потопом, що стався 5000 років тому.

Про що дізналися дослідники

Біблія стверджує, що Ковчег Ноя зупинився «на горах Араратських» під час 150-денної повені. Вода затопила Землю і все живе, що не потрапило всередину дерев’яного корабля. Біблійське судно мало такі розміри: «300 ліктів, 50 ліктів та 30 ліктів». Це означає: близько 157 метрів завдовжки, 26 м завширшки та 16 м заввишки.

Знахідка Ноєвого ковчега

Насправді ця геологічна локація у гірській провінції Агри перебувала під пильним наглядом вчених ще з моменту виявлення кургану в 1956 році. Відтоді вона чекала на археологічне дослідження, розповіло видання Daily Mail.

На початку робіт у грудні 2022 року турецько-американська команда археологів зібрала перші 30 зразків гірських порід та фрагментів ґрунту для аналізу в лабораторії ITU. Після чого зробила доволі сміливі висновки.

Професор Фарук Кая, віцеректор AİÇÜ, зазначив: «Згідно з першими результатами досліджень, людська діяльність у регіоні велася від часів енеоліту, між 5500 і 3000 роками до нашої ери». А, як вважається, Всесвітній потоп розпочався 5000 років тому. Проте, за словами професора Кая, команда потребує інших досліджень, які дадуть можливість впевнено заявити про тутешнє місцезнаходження Ковчега Ноя.

Курган, що може зберігати залишки Ноєвого ковчега

Варто зауважити, що чимало вчених піддають сумніву буквальне розуміння історії Ноєвого ковчега.

Відповідно до біблійного оповідання, Ной збудував свій величезний корабель з дерева ґофе́р за вказівкою Бога. Всевишній вважав Ноя єдиним праведником, якого варто рятувати. Тож ковчег допоміг врятуватися від Всесвітнього потопу Ною, його родині та тваринам світу.

Фото: dailymail.co.uk, pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU