Їмо вуглеводи: картопля корисніша за рис та хліб

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Команда дослідників з Медичного центру Монтефіоре в Нью-Йорку порівняла  корисність популярних вуглеводомістких продуктів: рису, картоплі та хлібу.

Раніше прихильники здорового харчування зазвичай ставили їх на один щабель, беручи до уваги позитивні й негативні властивості. Але, як зазначив доктор Кіт Т. Аюб, дитячий дієтолог та керівник дослідження: ці вуглеводні продукти не взаємозамінні. Вони мають «різні профілі вітамінів та поживних речовин».

А картопля не лише містить менше вуглеводів, ніж рис та цільнозерновий хліб, вона також є життєво важливим джерелом калію, клітковини та вітамінів, розповіло видання Daily Mail. Цей овоч швидко засвоюється та дарує організму необхідну енергію.

Про що дізналися дослідники

Науковці порівняли вміст поживних речовин у звичних американських стравах і з’ясували, що заміна порції хліба або рису на порцію картоплю двічі на день може підвищити рівень калію на 21 відсоток, вітаміну С на 11 відсотків та клітковини на 10 відсотків. А це, за словами експертів, навіть може знизити ризик розвитку раку кишківника.

Команда навела дані статистики, відповідно до яких близько 95 відсотків дорослого населення США не вживає достатньої кількості клітковини. Але ж вона, як відомо, має вирішальне значення для здорового травлення.

А за даними «Американського журналу клінічного харчування» (The American Journal of Clinical Nutrition), 98 відсотків населення не отримує належної кількості калію. Тоді як цей мінерал надзвичайно важливий для м’язів та нормалізації кров’яного тиску.

Поживні речовини у картопліУ ході дослідження доктор Аюб та його колеги порівняли кількість калію, клітковини, вітамінів B6 та C та у картоплі середнього розміру, білому рисі та цільнозерновому хлібі. Вони розрахували різницю в поживних речовинах між цими трьома продуктами у двох типових прийманнях їжі, а також обчислили загальну денну різницю.

Картопля переважала за вмістом калію, клітковини та вітаміну B6, важливого для здоров’я кровоносних судин.

Результати дослідження, опубліковані в журналі Frontiers in Nutrition, зокрема, показали: в картоплі середнього розміру міститься 15 відсотків щоденної рекомендованої норми калію. Тоді як в цільнозерновому хлібі – лише три відсотки.

Ще трохи висновків

Крім того, картопля середнього розміру містить 30 відсотків рекомендованої кількості вітаміну С. А в цільнозерновому хлібі його немає.

Тож, як резюмував доктор Аюб, картопля багатша на поживні речовини, ніж білий рис або хліб. Щоправда, його команда не вивчала в рамках цього дослідження вміст поживних речовин у коричневому рисі.

Гарбуз та картопляПопри доведені переваги картоплі, вчені не рекомендували харчуватися виключно нею, а радили ввести до раціону різноманітні крохмалисті овочі. До них, з-поміж інших, належать кукурудза, бобові, морква, батат, ямс, гарбуз.

Обираючи картоплю як гарнір, варто пам’ятати, що вона аж ніяк не сприятиме зниженню ваги. Нею не слід зловживати людям з підвищеним рівнем цукру в крові.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU