Рослинна дієта покращує здоров’я серця лише за два місяці

FacebookTwitterLinkedinTelegram

«Думаючи про довголіття, більшості з нас було б корисно перейти на рослинну дієту», – зауважив Крістофер Гарднер, провідний автор нового дослідження, вчений-дієтолог Стенфордського університету (США).

Його команда стверджує, що перехід на рослинне харчування може зміцнити серце лише за якихось 8 тижнів. Саме протягом такого періоду в учасників дослідження зменшилася вага, знизився рівень інсуліну та холестерину, пов’язаного із серцево-судинними захворюваннями.

Отже, науковці отримали ще більше доказів того, що веганська дієта є корисною для здоров’я людей. І, звісно, для навколишнього середовища.

Як проходило дослідження

До участі в низці експериментів дослідники залучили 22 пари здорових однояйцевих близнюків (щоб контролювати генетичні відмінності, а також відмінності у вихованні та способі життя).

Під час дослідження всі вони дотримувалися здорового харчування. Раціон добровольців містив, зокрема, овочі, бобові, фрукти, цільнозернові продукти, горіхи та насіння. При цьому один близнюк з кожної пари вживав суто рослинну їжу, а другий отримував окрім неї здорову кількість м’яса, що її визначила команда.

«Вони вдягалися однаково, говорили однаково і жартували, як люди, котрі багато часу проводять разом», – зазначив пан Гарднер. Однак в організмі перших і других відбувалися різні процеси.

Протягом перших чотирьох тижнів дослідження всім учасникам пропонували спеціально приготовлені сніданок, обід та вечерю. Також близнюки отримували жорсткі інструкції стосовно того, що їм можна їсти, а чого не можна. Передусім вони мали дотримуватися збалансованого продуктового розмаїття. А ще добровольцям суворо заборонили оброблені продукти, розповіло видання Science Alert.

Під час другого етапу дослідження учасники продовжили дієту, але тепер їм довелося самостійно купувати харчі та готувати собі їжу.

blyznyuky - Здоров'я - 50Plus

Яким був ефект від експериментів

За словами вчених, добровольцям було дозволено їсти досхочу. Ніхто не ставив їм завдань щодо обмеження калорій та втрати ваги. Проте більшість учасників позбавилася зайвих кілограмів.

Також було очевидно, що всі вони покращили своє серцево-судинне здоров’я. Однак найвідчутніший ефект спостерігався в тих близнюків, які дотримувались суто рослинної дієти. У них не лише впав на 20 відсотків рівень інсуліну, а й знизився рівень холестерину ліпопротеїнів низької щільності (LDL-C), що є значущим фактором ризику атеросклерозу, інсульту та серцево-судинних захворювань.

Дослідження також продемонструвало очікуване зниження рівня вітаміну B12. Та оскільки йшлося про нетривалий відрізок часу, ця втрата не була значною.

Дослідники порадили переходити на рослинну дієту «з розумом». Адже цей перехід може супроводжуватися втратою деяких корисних речовин, як-от вітаміну B12. Не випадково тим, хто стає веганами, рекомендують приймати харчові добавки, щоб компенсувати втрати такого роду.

zhinka na kuhni - Здоров'я - 50Plus

Команда констатувала, що, на жаль, веганство піддається потужному опору з боку соціуму: «такому сильному, що це слово навіть стало лайливим». І це попри те, що більшість наших сучасників згодні з принципами, які лежать в основі веганства та вегетаріанства.

Крістофер Гарднер нагадав, що окрім користі для серця, доведеної новим дослідженням, у веганського раціону є й інші переваги. Наприклад, збільшення кількості корисних кишкових бактерій та захист тіломір (наконечників хромосом, від яких залежить наше довголіття).

А тим, хто не наважується різко перейти на веганське харчування, дієтолог  порадив включити до свого раціону якомога більше продуктів рослинного походження.

Результати дослідження опублікував журнал JAMA Network Open.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU