Чому в коня довга морда: наукова думка

FacebookTwitterLinkedinTelegram

За словами австралійських науковців, коні та чимало інших великих ссавців мають довгі морди просто тому, що можуть собі це дозволити.

Насправді це питання доволі важливе у вивченні еволюції ссавців. Адже довгоморді ссавці не зустрічаються випадково. Швидше за все, довша морда часто збігається з великим розміром тіла в окремих групах тварин. Це явище вчені називають ефектом «черепно-лицьової еволюційної алометрії» (CREA). Він спостерігається в різних груп ссавців, таких як кішки, гризуни, олені, кенгуру та деякі мавпи. CREA також можна побачити, якщо, приміром, порівняти морди вівці та корови або маленького оленя та великого лося.

Команда дослідників з Університету Фліндерса та Університету Аделаїди  зазначила, що ефект CREA доволі поширений. Однак наука не може його до кінця пояснити. Одне з припущень полягає в тому, що патерн CREA може бути вродженою особливістю розвитку черепа, за якого обличчя ссавця автоматично стає довшим у міру зростання тварини. Хоча із цим поясненням є проблема: в багатьох випадках шаблон CREA не існує.

Тасманійські дияволи, калани та косатки масивніші за більшість своїх родичів, але обличчя в них коротші. Тоді як медові опосуми й кажани, які харчуються нектаром, за незначного розміру мають довгу морду.

Очевидно, що великий розмір тіла ссавця не завжди означає, що його обличчя має бути довгим, розповіло видання Science Alert.

kin - Природа - 50Plus

Тоді чому ефект CREA такий поширений?

Дослідники припустили, що відповідь прихована у простій біомеханіці того, як види використовують свою морду для їжі. Вчені нагадали, що споріднені тварини, як правило, споживають ідентичну їжу.

Наприклад, вівці їдять ту саму траву, що й корови. Однак вівці менші за розміром, тож їм доводиться сильніше працювати щелепними м’язами та зубами (які становлять більшу частину їхньої морди). Виявляється, через меншу відстань між м’язами щелепи та зубами коротші морди кусають їжу ефективніше. Щипці для барбекю працюють за таким самим принципом: що ближче ваша рука до кінчиків, то сильніше ви тримаєте стейк.

Тоді виникає закономірне питання. Якщо тварини з короткими мордами такі вправні їдці, чому у великих ссавців морди все-таки довші? Науковці припустили, що більші тварини від природи мають більші м’язи й тому кусають краще. Вони докладають менше зусиль, порівняно з дрібнішими ссавцями.

Іншими словами, більші ссавці можуть собі дозволити мати довші черепи. І це їм вигідно з огляду на різні ситуації. Наприклад, вони легше дістають листя з дерев або роблять більші ковтки.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU