Вісцеральний жир – справжній лиходій: чим він небезпечний?

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Жир у нашому організмі далеко не завжди є злом. Наявність певної його кількості життєво важлива для того, щоб нас зігріти, дати нам енергію та незамінні жирні кислоти, допомогти нам виробляти гормони та засвоювати необхідні вітаміни й мінерали. Однак коли жиру забагато, він може стати проблемою.

Вісцеральним жиром (ВЖ) медики називають білий жир, що накопичується навколо внутрішніх органів. Зокрема, навколо підшлункової залози, печінки, кишківника й серця. Основними причинами цих накопичень є споживання великої кількості калорій за малорухливого способу життя, а також гормональний дисбаланс, поганий метаболізм, стреси, вживання алкоголю та куріння. Деякі отримують це захворювання як генетичний спадок від старших родичів.

Хоча ВЖ становить лише 10 відсотків усього жиру в організмі, він є справжнім лиходієм. Експерти попереджають, що вісцеральний жир може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям.

Що потрібно знати про вісцеральний жир?

Жир в організмі людини буває кількох типів: білий, коричневий, бежевий і навіть рожевий. Білі жирові клітини є найбільш поширеними та важливими для зберігання енергії. А ще вони мають «звичку» накопичуватися в області живота і стегон, розповіло видання IFLScience.

ВЖ є різновидом білого жиру, який іноді називають «черевним жиром». Він окуповує черевну порожнину, зокрема, органи травлення, як-от підшлункова залоза, кишківник і печінка. А ще оточує серце.

visczeralnyj zhyr - Здоров'я - 50Plus

Чим небезпечний ВЖ?

Вісцеральний жир загрожує розвитком серцево-судинних захворювань, діабету, деменції, астми та деяких видів раку.

Будь-який жир у нашому тілі є біологічно активним. Він виділяє гормони та інші молекули, які можуть впливати на тканини організму. ВЖ, у порівнянні з підшкірним жиром, виробляє більше таких молекул. І це призводить до більшої кількості шкідливих побічних ефектів для нашого здоров’я. Наприклад, ВЖ вивільняє більше цитокінів – білків, що відіграють важливу роль у передачі сигналів клітинами, та які пов’язані з низкою хронічних захворювань.

Також ВЖ виробляє білки, які звужують наші кровоносні судини. А це може спричинити підвищення кров’яного тиску.

Як позбутися вісцерального жиру?

Очевидним показником накопичення ВЖ є живіт, що росте. За словами медиків, боротьба з цим типом жиру утруднена. Люди зазвичай втрачають вагу рівномірно по всьому тілу. Тому для знищення зайвих відкладень ВЖ недостатньо традиційних зусиль зі зниження ваги.

Як правило, лікарі рекомендують тривалу збалансовану дієту та регулярні фізичні вправи. Також радять докорінно змінити спосіб життя. Зокрема, спати 7-8 годин на добу, знизити рівень стресу, не курити та не вживати алкоголь.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU