Жінки отримують більше користі від тренувань, ніж чоловіки

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Автори нового дослідження сподіваються, що результати їхньої роботи підштовхнуть жінок до занять фізкультурою. Тим паче, що жінки отримують більшу користь, ніж чоловіки, від однакової кількості регулярних фізичних вправ.

За даними Національної служби охорони здоров’я Великої Британії, чоловікам та жінкам віком від 19 до 64 років слід присвячувати не менш як 150 хвилин помірним фізичним вправам або 75 хвилин енергійним вправам на тиждень. Також їм рекомендовано не менш як два заняття на тиждень зі зміцнення м’язів.

А тим часом експерти свідчать, що дівчатка та жінки, як правило, приділяють фізичній активності менше часу, ніж хлопчики та чоловіки.

Що показало дослідження

За однакового рівня активності жінки отримують більшу користь для здоров’я, ніж представники сильної статі. «Навіть відносно невелика кількість вправ може принести жінкам значну користь”, – зазначив доктор Хунвей Цзі, співавтор дослідження з Університету Циндао (Китай).

Університетська команда проаналізувала дані 412 413 добровольців, котрі не мали жодних проблем зі здоров’ям. Науковці збирали ці відомості з 1997 до 2017 року. 39 935 учасників померли до кінця 2019 року. 11 670 з них пішли з життя через серцево-судинні захворювання.

Під час дослідження команда розпитувала учасників про стан здоров’я та фізичну активність – фактор, що запобігає передчасній смерті.

Вчені дізналися, що більшість чоловіків регулярніше займалася фізичними вправами, ніж жінки. Та хоча команда пов’язувала тренування зі зниженням ризику передчасної смерті, зокрема й від серцево-судинних захворювань, користь для слабкої статі була помітнішою.

Команда виявила, що 140 хвилин помірних фізичних вправ на тиждень знижують ризик передчасної смерті жінок з будь-якої причини на 18 відсотків – порівняно з тими, хто веде малорухливий спосіб життя. А ось чоловікам для аналогічного результату потрібно 300 хвилин таких вправ на тиждень, розповіло видання The Guardian.

Зниження ризику прогресувало відповідно до часу, який чоловіки та жінки витрачали на тренування, аж до 300 хвилин помірної активності на тиждень, після чого воно вирівнялося. На цьому рівні в жінок ризик передчасної смерті з будь-якої причини був на 24 відсотки нижчим, порівняно з фізично неактивними жінками.

zhinky trenuyutsya - Спорт, Спосіб життя - 50Plus

Короткі висновки

«300 хвилин – це той поріг, де ми спостерігаємо найбільшу користь, але статистично значущі гендерні відмінності виявляються навіть за меншого часу», – прокоментував результати доктор Цзі.

При цьому команда попередила, що її дослідження ґрунтувалося на самооцінках, а також не враховувало фізичної активності, що пов’язана з домашніми справами.

Докторка Сюзан Ченг, співавторка дослідження, зауважила, що коли справа доходить до боротьби за триваліше та здоровіше життя, годяться будь-які типи фізичних навантажень – незалежно від їхньої ефективності для чоловіків та жінок.

cholovik i zhinka trenuyutsya - Спорт, Спосіб життя - 50Plus

За словами дослідниці, просте розуміння цієї концепції може особливо допомогти тим жінкам, котрі почуваються надто зайнятими або наляканими, щоб розпочати тренування. Їм не потрібно порівнювати, наскільки старанніше за чоловіків вони тренуються. Жінки «можуть крокувати до успіху своїм шляхом, і кожен їхній прогрес матиме значення», запевнила докторка Сюзан Ченг.

«Хоча жінки, здається, менше займаються спортом у вільний час, ризик їхньої смертності знижується різкіше за будь-якої кількості або частоти тренувань на тиждень», – прокоментував результати дослідження професор Еммануель Стаматакіс із Сіднейського університету (Австралія). «І це не дуже дивно, бо ж аналіз не врахував, що фізичні зусилля, яких докладають жінки для виконання даного фізичного завдання, значніші, ніж у чоловіків», – сказав він.

Висновки з дослідження опублікувало видання Journal of the American College of Cardiology.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU