Екстремальне веганство: більше шкоди, ніж користі?

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Веганські дієти стають дедалі популярнішими. А особливо серед тих, хто прагне покращити своє здоров’я. Насправді ефект від такого стилю харчування може бути геть протилежним.

Популярність веганства зумовлена передусім тим, що дієти на рослинній основі мають чимало переваг для здоров’я. Їхній вплив на організм пов’язують зі зменшенням ризику серцевих захворювань, зниженням маси тіла та рівня холестерину.

Однак нерідко захоплення веганськими дієтами межує з крайнощами, застерігає дієтолог Лаура Браун з Університету Тіссайд (Велика Британія) у статті для Science Alert. Йдеться передусім про тих, хто віддає перевагу винятково сирим рослинним продуктам без будь-якої теплової обробки.

Прихильники веганського раціону стверджують, що вживання сирої рослинної їжі підвищує рівень енергії, запобігає хворобам та покращує загальний стан здоров’я.

Але нові дослідження показали, що сироїдні веганські дієти, якщо їх дотримуватися протягом тривалого часу, можуть принести більше шкоди, ніж користі.

salad g9a84912e6 1920 - Здоров'я - 50Plus

Є загроза втратити важливі поживні речовини

Отже, вегани наполягають на тому, що деякі сирі продукти більш корисні, ніж приготовані. Це стосується, приміром, брюссельської та червонокачанної капусти. Внаслідок теплової обробки ці овочі втрачають близько 22 відсотків тіаміну, важливого для здоров’я нервової системи.

Але ж інші овочі навпаки містять багато поживних речовин навіть після приготування. Такі овочі можуть насичувати організм великою кількістю антиоксидантів, які борються з вільними радикалами, що пошкоджують клітини та призводять до різних недугів.

Спаржа, гриби, шпинат, помідори та броколі у приготованому вигляді містять більше антиоксидантів, ніж у сирому. Це стосується передусім бета-каротину (його організм перетворює на вітамін А), лютеїну та лікопіну.

Дослідження свідчать, що після теплової обробки помідорів вміст в них лікопіну зростає на 50 відсотків і більше. Лікопін пов’язаний зі зниженням ризику серцево-судинних та онкологічних захворювань.

У переліку інших овочів, що після теплообробки містять чимало поживних речовин, – морква, білокачанна та цвітна капуста.

Також відомо, що кальцій з приготованого шпинату легше засвоюється організмом.

vegetable skewer ga72faad7a 1920 - Здоров'я - 50Plus

Може забракнути вітамінів та мінералів

Сироїдні веганські дієти залишають нас без багатьох важливих вітамінів і мінералів. А саме, вітамінів B12 і D, селену, цинку, заліза та омега-3 жирних кислот. Вони відіграють ключову роль у структурі, розвитку та виробництві мозкових і нервових клітин, а також підтримують здорову імунну систему.

Багато продуктів з високим вмістом цих вітамінів та мінералів зазвичай тваринного походження.

Науковці помітили, що у майже 40 відсотків веганів спостерігається дефіцит вітаміну B12. Його брак пов’язаний з ризиком жовтяниці, виразок у роті, проблемами із зором, депресію та перепадами настрою. Через дефіцит вітаміну потенційно збільшується ймовірність серцево-судинних захворювань та інсульту.

Екстремальним веганкам загрожує часткова або повна аменорея (розлад менструального циклу). А це може спричинити безпліддя, попереджають лікарі.

Отже, як радить дієтолог, перед переходом до веганського способу харчування слід ретельно зважити всі «за» і «проти». Треба переконатися, що до оновленого раціону увійде максимум поживних речовин, необхідних для здорового функціонування організму. Не рекомендовано також практикувати веганство протягом тривалого часу.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU