Парадокс: куріння сприяє накопиченню шкідливого черевного жиру 

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Людина, що курить, асоціюється в нас зі стрункою особою на кшталт Одрі Хепберн. Однак автори нового дослідження стверджують, що навіть худорляві курці можуть приховувати всередині живота чимало жиру поганого типу: так званого вісцерального.

Існує поширена думка, що куріння пригнічує апетит. Тому люди з цією звичкою дуже бояться набрати зайву вагу, щойно вони розпрощаються з цигарками. Однак науковці розвіяли цей міф. Виявляється, за відносно малої ваги курці можуть мати багато глибинного черевного жиру. І навіть за плаского живота його може накопичитися чимало.

Про що дізналися вчені

Навіть той, хто не схильний до погладшання, але курить протягом багатьох років, ризикує наростити значні запаси найшкідливішого жиру – вісцерального. Він оповиває внутрішні органи в зоні живота. І з ним значно важче боротися, ніж із жиром підшкірним. А ще він пов’язаний з високим ризиком виникнення інфаркту, діабету та деменції.

Щоб встановити зв’язок між курінням протягом усього життя та накопиченням вісцерального жиру, дослідники з Копенгагенського університету використали інструмент статистичного аналізу, що називається менделівською рандомізацією (MR). Він допомагає знаходити причинно-наслідкові зв’язки, групуючи людей відповідно до їхнього генетичного коду.

zhyr na zhyvoti 1 - Здоров'я - 50Plus

Науковці застосували цей інструмент до результатів європейських генетичних досліджень, присвяченим впливу куріння на розподіл жиру в організмі. Це, зокрема, масштабне дослідження за участю 1,2 мільйона людей, які тільки-но почали курити, та понад 450 тисяч тих, хто курив усе життя. Інше дослідження вивчало розподіл жиру в організмі на прикладі 600 тисяч учасників.

Передусім команда визначила, які гени пов’язані зі звичкою курити та розподілом жиру в організмі. А потім скористалися цією інформацією для того, щоб побачити відмінності між розташуванням жиру в організмі курців та людей, котрі не курять.

У роботі дослідники врахували й інші фактори, що сприяють жировим відкладенням, як-от вживання алкоголю та соціально-економічне становище. Як виявилося, вплив куріння на концентрацію жиру в області живота не залежав від решти факторів.

Доктор Херман Д. Карраскілья, провідний автор дослідження, зауважив: «Ці результати підтверджують важливість широкомасштабних зусиль стосовно запобігання курінню серед населення, оскільки вони також можуть посприяти зменшенню черевного вісцерального жиру та всіх пов’язаних з ним хронічних захворювань».

Результати дослідження опублікував журнал Addiction.

До речі, раніше портал 50Plus детально розповідав про те, що таке вісцеральний жир та чим він небезпечний.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU