Експерти назвали овочі, що легко і природно захистять від гіпертонії

Згідно з новим дослідженням австралійських науковців, хрестоцвіті овочі надзвичайно ефективно допомагають знизити високий кров'яний тиск.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Автори дослідження з Університету Едіт Коуен (ECU) також зазначили, що вживання простих і чарівних хрестоцвітих овочів знижує ризик розвитку серйозних серцевих захворювань на 5 відсотків.

Те, що овочі корисні, нам усім втовкмачували вам з дитинства. Це джерело цінних вітамінів, мінералів та інших поживних речовин допомагає захистити організм від багатьох захворювань.

Нове дослідження австралійських учених показало, що не всі овочі однаково корисні для боротьби з гіпертонією. Найефективніше їй протистоять хрестоцвітні овочі. Річ у тім, що вони містять сполуки, які називаються глюкозинолатами. Саме вони сприяють зниженню артеріального тиску, пояснила Емма Конноллі, провідна авторка дослідження. До слова, глюкозинолати також мають протизапальні, протиракові, протидіабетичні та ліпідознижувальні властивості.

Хрестоцвітні овочі отримали таку назву завдяки чотирьом пелюсткам на квітках, що утворюють форму хреста. До цієї групи належать броколі, рукола, бок-чой, а також білокачанна, брюссельська, цвітна, листова й кучерява капуста.

цвітна, білокачанна капуста, броколі

Як проходило дослідження?

У своєму рандомізованому контрольованому перехресному дослідженні науковці вивчили вплив хрестоцвітних овочів, а також коренеплодів та гарбузових видів на артеріальний тиск. 18 учасників з легким або помірно підвищеним артеріальним тиском протягом двох двотижневих періодів мали харчуватися за запропонованою дослідниками схемою. Ці двотижневі періоди вчені розділили двома тижнями перерви, під час якої добровольці могли їсти свою звичну їжу.

У ході такого активного дієтичного втручання учасники з’їдали чотири порції (близько 300 г/день) броколі, кучерявої, цвітної та білокачанної капусти у вигляді супу. Загалом – близько 600 мл супу на день. Одну половину цієї норми добровольці їли на обід, другу – на вечерю, розповіло видання New Atlas.

суп з броколі

А на контрольному етапі дослідження вони щодня харчувалися такою самою кількістю коренеплодів та гарбузових овочів (картопля, батат, морква та гарбуз). Так само у вигляді супу на обід та вечерю. Учасникам дозволили не відмовляти собі у звичному сніданку та перекусах. При цьому їх попросили уникати перекусів протягом двох годин після вживання супу.

Протягом усього експерименту дослідники безперервно вимірювали артеріальний тиск учасників до та після обох дієтичних втручань.

Вживання хрестоцвітних овочів сприяло «статистично значущому зниженню систолічного артеріального тиску (САТ), верхнього показника артеріального тиску». Дослідники спостерігали середнє зниження САТ на 2,5 мм ртутного стовпа: зі 126,8 мм рт. ст. до 124,4 мм рт. ст. І навпаки, після контрольного вживання супів з коренеплодів та гарбузових середній САТ знизився в учасників дуже незначною мірою: зі 125,5 мм рт. ст. до 124,8 мм рт. ст.

«Зниження САТ на 25 мм рт. ст. внаслідок збільшення споживання хрестоцвітних овочів може сприяти зниженню ризику розвитку серйозних серцево-судинних захворювань на 5 відсотків», – зауважили вчені.

Зрозуміло, що з огляду на отримані результати, дослідники закликають людей їсти якомога більше хрестоцвітних овочів. Але для деяких людей це може виявитися складнішим, ніж здається. Пані Конноллі зазначила: «Хоча хрестоцвітні овочі споживають в усьому світі, вони зазвичай становлять невелику частку загального раціону». Передусім тому, що деякі з них мають характерний гіркуватий смак. Друга причина, через яку люди часто уникають хрестоцвітих овочів полягає в тому, що вони можуть спричиняти газоутворення.

«Якщо люди зможуть збільшити споживання цієї групи овочів, вони отримають більше користі за свої гроші з огляду на зниження артеріального тиску та ризику розвитку серцевих захворювань у пізнішому віці. Щоб зберегти ці переваги для здоров’я, в ідеалі слід вживати ці овочі більшість днів тижня», – наполягає Лорен Блеккенхорст, співробітниця Науково-дослідного інституту інновацій у галузі харчування та здоров’я ECU та співавторка дослідження. Його результати опублікував журнал BMC Medicine.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.