Астронавти NASA виростять рослини на Місяці. Які саме?

Це буде не перша спроба вирощування рослин у космосі, але це – перший такий досвід на поверхні Місяця.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Про революційні плани з вирощування агрокультур на Місяці заявили в Національному управлінні з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA, НАСА).

Астронавти, котрі полетять на Місяць 2026 року в рамках місії «Артеміда III», спробують виростити на його поверхні крес-салат, ряску та ріпак.

Це буде не перша спроба вирощування рослин у космосі, але це – перший такий досвід на поверхні Місяця.

Новий аграрний експеримент дослідники природного супутника Землі назвали LEAF («Місячний вплив на сільськогосподарську флору»). Проєкт LEAF розробили у Space Lab Technologies, що базується в Колорадо. Мета вчених – дослідити, як різні рослини можуть пристосуватися до місячних умов, розповіло видання Daily Mail. Таким чином НАСА зробить ще один важливий крок до забезпечення майбутніх місячних місій продовольством.

За словами віцепрезидентки Space Lab Technologies Крістін Ескобар, команда науковців планує створити ресурси, «необхідні людям для життя та роботи в космосі, щоб вони могли проводити дослідження та залишатися там якомога довше».

roslyny v kontejnerah - Природа, Наука&Техніка - 50Plus

Чому НАСА зупинилося саме на таких рослинах?

Астронавти облаштують на поверхні Місяця мініатюрні теплиці-капсули, в яких спробують виростити крес-салат (Lepidium sativum), ряску (Lemna) та ріпак (Brassica rapa). Капсули будуть захищені від впливу надмірної радіації, сонячного світла та космічного вакууму. При цьому дослідники обрали види флори, що, ймовірно, є стійкішими до багатьох несприятливих чинників, зокрема й чужорідного довкілля.

Ряска, що не має ані коренів, ані стебел, є найменшою квітучою рослиною у світі. Вона досить швидко росте. Науковці сподіваються, що Lemna може бути найстійкішим до космічних умов видом, що до того ж містить велику кількість білка та кисню. А це робить ряску гарним харчовим продуктом для підкорювачів позаземних просторів.

ryaska - Природа, Наука&Техніка - 50Plus

Чимало переваг щодо поживності та витривалості мають також крес-салат та ріпак (різновид капусти). Тому вони теж можуть бути потенційними джерелами харчування майбутніх космічних колоній.

Які ще проєкти входять до місії «Артеміда III»

Окрім аграрного експерименту LEAF, місією передбачені ще два дослідницькі проєкти: LEMS (станція моніторингу місячного середовища) та LDA (місячний діелектричний аналізатор).

LEMS – це низка автономних сейсмометрів, що будуть уважно стежити за місячними землетрусами та допоможуть краще зрозуміти структуру Місяця.

LDA вимірятиме здатність реголіту (поверхневого місячного ґрунту) поширювати електричне поле, яке є ключовим інструментом для пошуку льоду та інших летких речовин.

Якщо все піде за планом, четверо астронавтів «Артеміди III» приземляться на поверхні Місяця в поки що не підтвердженому місці, десь навколо південного полюса Місяця. Вважається, що цей регіон може містити воду в крижаних відкладах. А це має життєво важливе значення для довгострокової присутності людини на природному супутнику Землі.

Члени екіпажу, котрі першими повернуться на Місяць з 1972 року, також поки що не названі.

roslyna v ruczi - Природа, Наука&Техніка - 50Plus

Що відомо про вирощування рослин в умовах космосу

Минулими роками під час експериментів на Міжнародній космічній станції (МКС) астронавти вирощували в умовах мікрогравітації численні рослини: від редису – до соняшника.

2019 року Китайському космічному агентству вдалося проростити бавовну на борту місії «Чан’є-4», що пришвартувалася на темному боці Місяця. Однак дослідники не встигли провести додаткові спостереження, адже через збій терморегулювання установку було знищено.

У 2022 році в ході дослідження, профінансованого НАСА, вчені виростили рослини у зразках реголіту. Хоча рослини були не такими міцними, як ті, що росли в земному ґрунті, вони все ж змогли пробитися крізь суміш каменів, мінералів та скла, з яких складається реголіт, та вижити.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU