Якщо на Землі не буде людей, усі породи собак зіллються в одну

Дослідники вважають, що для такого перетворення достатньо п’яти років.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Уявіть собі, що на нашій планеті раптом не залишилося людей. Цей песимістичний для гомо сапієнсів сценарій насправді є досить оптимістичним для собак. Адже завдяки йому песики зможуть позбутися штучно виведених рис, які негативно впливали на їхнє здоров’я.

Отже, за п’ять років після зникнення людей усе собаче поголів’я Землі буде однієї породи. Нещодавно британські вчені з Королівського ветеринарного коледжу показали, який вона матиме вигляд. А назвали цей гібрид Золотоволоскою.

malyunok sobaky - Природа - 50Plus

Як пояснив Ден О’Ніл, професор епідеміології тварин, за відсутності людей собаки всіх порід зможуть вільно спаровуватися між собою. Внаслідок цього підуть у небуття такі неприродні та нездорові атрибути, як плоскі морди та огрядні тулуби. На зміну фізично недосконалим собакам прийде ідеальний безпородний пес майбутнього, який не страждатиме на будь-які аномалії, спричинені селекціонерами. А ще він матиме однаковий вигляд на всіх континентах і за фізичними характеристиками буде наближений до собак, що жили тисячі років тому.

Струнке тіло

Собаче ожиріння нині є однією з найгостріших проблем. Однак гіпотетичний безпородний собака не страждає від зайвої ваги. Це – «неперевершений сміттяр», який їсть все, що знаходить. Він долає великі відстані у пошуках наїдків, а отже, залишається струнким.

Загострена морда

Деякі сучасні, найнещасніші собаки мають плоскі морди та плескаті носи. Такі тварини належать до так званих «брахіцефальних» порід. Серед них – мопс, бульдог та шарпей. Ці собаки відчувають труднощі з диханням, через що фізичні вправи їм даються складніше. Також вони ризикують знепритомніти під час їжі.

mops u travi - Природа - 50Plus

А тим часом у Золотоволоски – вузька голова і дуже виражена, загострена морда. Зазвичай такі особливості побудови черепа властиві полювальним породам. Довша морда означає, що тварині притаманний гарний нюх. Вона є більш аеродинамічною під час швидкого бігу.

Довгі ноги

Ще одна перевага Золотоволоски – довгі ноги, завдяки яким вона швидше долає великі відстані.

Нині існує чимало коротконогих порід, як-от такса, ши-тцу або коргі. Ця анатомічна особливість спричиняє труднощі при ходьбі та бігу, а також є чинником хвороби міжхребцевих дисків та проблем з рухливістю.

dvi sobaky korgi - Природа - 50Plus

Довгий хвіст

Гібридний пес має довгий і вигнутий хвіст, що є ще одним показником здорового собаки. Тоді як маленький хвіст знову-таки є результатом генетичної мутації. Він зустрічається, приміром, в австралійської вівчарки та бразильського тер’єра.

sobaka z korotkym hvostom - Природа - 50Plus

Натомість у всіх диких собак хвости здебільшого виразні. Вони допомагають тварині зберігати рівновагу, відлякують комах, посилюють або мінімізують запах і навіть служать інструментом спілкування.

Вертикальні вуха

Собаки з вухами, що стирчать догори, уважніші до вібрацій повітря. Ця властивість допомагає їм швидше визначати місце видобутку. Саме такі вуха має Золотоволоска, розповіло видання Daily Mail.

За даними Королівського ветеринарного коледжу, собаки з довгими й висячими вухами піддаються набагато вищому ризику зараження, ніж ті, в яких вуха загострені.

Дослідники пояснили, що собаки, які використовуються для полювання (такі як басет-гаунди), були виведені з висячими вухами, аби запобігти потраплянню в них сміття під час пересування у високій траві.

sobaka z vysyachymy vuhamy - Природа - 50Plus

А ще гібриду всіх порід притаманна коротка шерсть. Вона теж є важливою адаптивною рисою, корисною для життя в дикій природі.

Професор Ден О’Ніл зауважив, що таку велику кількість порід створила не природа, а люди. Початок активної селекції припав приблизно на кінець 1800-х років.

Упродовж тривалого часу собак розводили, щоб підкреслити певні риси, створити так звані породи, які б відрізнялися одна від одної, та стимулювати індустрію купівлі собак. Нині кожну породу можна розглядати як бренд, сказав професор. На його думку, «більшість собак наразі виробляють як продукт для продажу».

«Нам може подобатися мати собак з екстремальним екстер’єром, але цим собакам може не подобатися жити в такому тілі, де в них значно більше проблем зі здоров’ям», – резюмував експерт.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU