Відродження старих дружніх стосунків лякає так само, як створення нових

За свідченням психологів, більшість людей не наважуються відновити колишню дружбу.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Багато хто з нас має старого друга, зв’язок з яким був давно втрачений. При цьому ми часто-густо не готові відродити старі стосунки, бо ж вважаємо, що зробити це так само складно, як зав’язати дружбу з незнайомцем.

Команда науковців із Сассекського університету (Велика Британія) та Університету Саймона Фрейзера (Канада) виявила, що зазвичай люди не наважуються відновлювати стару дружбу через певний страх. Адже вважають, що це «надто незручно» або що їхні спроби будуть відкинуті, розповіло видання Daily Mail.

При цьому вчені наголосили, що відродження колишніх відносин може стати ключовим джерелом щастя. Особливо в той час, коли дедалі більше людей почуваються самотніми.

trymayutsya za ruky - Психологія - 50Plus

Про що дізналися вчені

Науковці залучили до масштабного багатоступеневого дослідження близько 2500 учасників. Учені воліли вивчити ставлення людей до відновлення колишньої дружби, перешкоди для цього та причини, що спонукають це зробити. Також команда мала з’ясувати, як часто люди наважуються надсилати повідомлення старому другу.

Як зазначила докторка Джилліан Сендстром, старша викладачка психології доброти в Сассекському Університеті, для того, щоб перетворити нового знайомого на близького друга, потрібно більш як 200 годин спілкування.

Тож учених цікавило, а чи не легше пройти коротший шлях до дружби: відновити старі взаємини.

Аналіз показав, що 90 відсотків учасників втратили зв’язок із кимось, хто їм усе ще небайдужий. Проте 70 відсотків добровольців заявили, що вони нейтрально чи навіть негативно ставляться до ідеї відновлення контактів з колишніми друзями після тривалої відсутності спілкування. І це попри те, що загалом вони доволі тепло ставляться до дружби.

dvoye cholovikiv za stolom - Психологія - 50Plus

Навіть коли учасники хотіли відродити старий зв’язок, думали, що друг буде за це вдячний, мали його контакти та достатньо часу на написання й надсилання повідомлення, лише близько третини їх наважувалися це зробити.

Дослідники виявили, що люди з таким самим небажанням зверталися до старого друга, як до розмови з незнайомцем або навіть виносу сміття.

Серед найбільш поширених перешкод були острахи учасників, що старі друзі не схочуть їх чути і що вважатимуть це недоречним після тривалої відсутності спілкування. Також багатьом заважало почуття провини. Цікаво, що зайнятість була найрідшою причиною для небажання контактувати зі старим другом.

«Ми живемо в такий час, коли дедалі більше людей роз’єднані між собою та мають менше друзів, ніж попередні покоління», – сказала пані Сендстром. І це попри безліч доступних нам сучасних каналів зв’язку, додала вона.

Дослідники також виявили, що коли люди вже пов’язані з кимось дружніми зв’язками, вони почуваються впевненіше, якщо вирішують написати старому другові.

«Десятиліття досліджень показали, що соціальні відносини є ключовим джерелом щастя та сенсу в нашому житті», – зауважила професорка Лара Акнін з Університету Саймона Фрейзера. На її думку, результати нинішньої роботи спонукають людей надіслати перше повідомлення тому, кого їм в житті бракує.

Висновки з дослідження опублікував журнал Nature Communications Psychology.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU