Випивати 14 порцій алкоголю щотижня – це критично чи ні?

Експерти повідомили, що рекомендована щотижнева норма міцних напоїв скорочує життя.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Попри певний лібералізм, який деякі медики демонструють стосовно вживання алкоголю, чимало фахівців сильно занепокоєні майже щоденним пияцтвом населення.

Як зауважують експерти, що вважають будь-яку норму алкоголю шкідливою, 14 порцій скорочують життя. А воно, до слова, й без того коротке.

Звідки взялася ця цифра – 14? Саме стільки доз алкогольних напоїв є максимальною тижневою нормою, рекомендованою органами охорони здоров’я Великої Британії як жінкам, так і чоловікам.
Одна порція (доза, одиниця) алкоголю – це 10 грамів чистого спирту, а отже, 25 г горілки, 100 г сухого вина або 200 г пива.

Що таке 14 порцій? Це, можливо, пляшка чи дві сухого вина совіньон блан ледь не щовечора, або ж «заслужений» херес, або ж джин з тоніком під час приготування страв. Це також може бути пара пінт пива з друзями кілька днів на тиждень. А у відпустці взагалі немає жодних норм.

вино і фрукти на тарілці

Коли докторка Еллі Кеннон попросила звичайних людей анонімно написати їй про їхнє вживання алкоголю, вона отримала шквал стереотипних історій. Такого респонденти ніколи не розповідали своїм сімейним лікарям. Адже побоювалися, що їх вважатимуть алкоголіками. Отже, більшість повідомили, що, ймовірно, занадто багато п’ють.

Тож чим загрожує «безпечна» норма алкоголю?

Експерти з цього питання традиційно поділяються на тих, хто не вважає помірне пиття алкогольних напоїв чимось аж надто страшним, і тих, хто бачить великий ризик для здоров’я в будь-якій дозі. Перші аргументують своє ставлення до «зеленого змія» тим, що ми наражаємось щодня на безліч інших, жахливіших небезпек. Другі, як правило, звертаються до нових наукових доказів, розповіло видання Daily Mail.

Приміром, Джон Холмс, професор в Університеті Шеффілда, котрий спеціалізується на алкогольній політиці (є й така), стверджує: ризик для здоров’я підвищується з кожним випитим бокалом. А за надмірного вживання цей ризик дуже високий.

Нині доведений зв’язок між вживанням алкогольних напоїв та розвитком як мінімум восьми видів раку. А ще деменцією, інфарктом, інсультом та смертельними захворюваннями печінки.

Мамологиня Ліз О’Ріордан наполягає на існуванні зв’язку між вживанням спиртного та раком молочної залози. Лікарка розповіла про власний досвід: ця хвороба поверталася до неї двічі, і в цьому вона звинувачує саме алкоголь.

Тим часом професор Кембридзького університету Девід Шпігельхальтер пригадав масштабне американське дослідження, відповідно до якого навіть одна доза алкоголю на день підвищує ризик передчасної смерті.

Інші дослідники знаходять дедалі більше доказів того, що маленькі дози алкоголю, наприклад, славнозвісний бокал червоного вина, можуть бути геть некорисними. Останніми роками науковці наполягали на тому, що невеличка норма спиртного може захищати організм, і зокрема серце, від недуг. Однак учені помітили, що з часом люди починали збільшувати норму, а це лише додавало проблем зі здоров’ям.

Звісно, вчені зазвичай нагадують, що вплив алкоголю на здоров’я людини залежить від таких факторів, як генетика, стан здоров’я та вік. Та ані добра генетика, ані молодість, ані міцне здоров’я не можуть бути довічним щитом проти шкоди, якої завдає алкоголь.

Хоч там як, а вживання алкоголю вимагає критичного ставлення. Адже будь-які «безпечні» дози завтра можуть призвести до реальної проблеми.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU