Собаки теж страждають на сезонну алергію. Як це виявити?

Експерти розповіли, за якими ознаками можна зрозуміти, що домашній пес страждає на сезонну алергію.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

У вашого собаки теж може бути сезонна алергія. І, можливо, якщо він раптом чухається, винні не блохи.
Ветеринари розповіли британському виданню Daily Mail про симптоми захворювання у братів наших менших та про засоби боротьби з ним.

Також експерти рекомендували регулярно оновлювати профілактичні препарати від бліх для собаки, щоб зменшити ймовірність виникнення заплутаних симптомів.

Отже, які попереджувальні ознаки весняної алергії у собаки та методи лікування, що полегшать його страждання?

собака у квітах

Свербіння

У звіті компанії з оренди котеджів Canine Cottages, в яких дозволено розміщення із собаками, зазначалося, що кількість пошукових запитів в інтернеті про ознаки алергії в собак з квітня зросла на 5000 (!) відсотків.

«Собаки не хворіють ні на астму, ні на сінну лихоманку», – зауважив професор ветеринарії Дуглас ДеБоєр з Університету Вісконсину в Медісоні (США). За його словами, ці тварини вразливі перед алергією, про яку передусім сигналізують свербіння та запалення шкіри. Не дивно що деякі власники собак можуть ніколи не дізнатися про алергію у свого чотирилапого друга, адже він протягом життя періодично чухається.

Але якщо пес робить це так сильно, що в нього починається кровотеча або він не може заснути, настав час відвезти тварину до ветеринара та перевірити на алергію, порадив професор ДеБоєр.

За словами професора ДеБоєра, сезонна алергія зазвичай дає про себе знати протягом трьох перших років життя собаки.

Деякі породи до неї сприятливіші. Особливо пильними потрібно бути власникам ретриверів, тер’єрів та французьких бульдогів. А ще, як і в людей, на розвиток захворювання може впливати генетична спадковість.

Однак, на відміну від людей, проблема собак у тому, що вони волохаті. Тож хоча креми та лосьйони теоретично можуть допомогти собаці, але їх складно наносити на всю поверхню тіла тварини, сказав професор.

собака з мусом на голові

Тому важливо проконсультуватися стосовно методів лікування алергії з ветеринаром, додала фахівчиня з поведінки собак, докторка Емма Скейлс-Теобальд з Університету Суррея (Велика Британія).

Якщо собака вередує та сильніше чухається після тривалої відпустки за містом, це може бути ознакою сезонної алергії, підтвердила пані Скейлс-Теобальд. До речі, поставити попередній діагноз вашому улюбленцю допоможуть прогнози якості повітря, які містять інформацію про рівень пилку.

Свербіж очей, нежить та чхання

Експертка назвала ще низку ймовірних симптомів сезонної алергії в собак. Це, зокрема, надмірне облизування, особливо біля вух і лап, чхання, запухлі очі, що сльозяться, нежить, червона і запалена шкіра, кропив’янка, гарячі ділянки шкіри, тряска головою і/або потирання обличчя, а також випадання волосся і проблеми з диханням.

«Бережіть свого собаку», – додала докторка Емма Скейлс-Теобальд.

ветеринар оглядає очі собаці

Як собаці допомогти?

За її словами, крім ліків, прописаних ветеринаром, існує кілька корисних навичок, які допоможуть боротися з проявами сезонної алергії у вашого собаки.

Передусім під час прогулянок потрібно уникати районів з високим вмістом пилку.

Витираючи лапи песика після прогулянок і регулярно купаючи його, також можна зменшити вплив пилку, що спричиняє алергійну реакцію.

За деякий час до наближення сезону алергії варто включити до раціону собаки спеціальні протизапальні ласощі та/або добавки. Вони сприятимуть пом’якшенню фізичних страждань тварини. Про ці засоби можна розпитати ветеринара.

Але алергія в собак не завжди має сезонний характер, нагадала експертка. Удома теж чимало її збудників. Пилові кліщі, пліснява, кондиціонери для одягу і навіть засоби догляду за собакою теж можуть виявитися джерелом алергічної реакції.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU