У рослин є ознаки інтелекту: дослідники

Це не жарт: американські вчені вважають, що рослина під назвою золотушник високий здатна розв’язувати проблеми та попереджати про небезпеку.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Нове відкриття наробило чимало галасу в наукових колах. Адже багато хто з учених не був згоден з приписуванням інтелектуальних властивостей рослині. Однак команда з Корнелльського університету (США) переконана, що у випадку золотушника високого (Solidago altissima) йдеться саме про певні ознаки інтелекту або ж про його форму.

Цей вид золотушника росте в Північній Америці, Європі та Азії, розповіло видання Daily Mail. Професор Андре Кесслер, провідний автор дослідження, вивчав золотушник разом з аспірантом Майклом Мюллером. Тандем дійшов висновку, що ця ніжна рослина з численними жовтими квіточками спроможна розв’язувати проблеми. Наприклад, коли комахи пожирають золотушник, він викидає в атмосферу леткі органічні сполуки (ЛОС) і таким чином попереджає сусідні рослини про небезпеку.

Можливо, визначення інтелекту варто переглянути

Наука зазвичай визначає інтелект як наявність центральної нервової системи, в якій електричні сигнали передають повідомлення іншим нервам для обробки інформації. Натомість у рослин є судинна система, що є мережею клітин, яка транспортує воду, мінерали та поживні речовини, допомагаючи їм рости.

Автори нового дослідження закликають наукову спільноту до перевизначення інтелекту, включивши до нього як ознаку здатність розв’язувати проблеми.

Золотушник-канадський-Solidágo-canadénsis3

Професор Кесслер зазначив: «Існує понад 70 опублікованих визначень інтелекту, і немає єдиної думки про те, що це таке».

Під час дослідження леткі органічні сполуки були виявлені й сусідніми золотушниками. Своєю чергою вони виробили такий самий захисний механізм, щоб не бути з’їденими.

«Це відповідає нашому розумінню інтелекту. Залежно від інформації, яку рослина отримує з довкілля, вона змінює свою стандартну поведінку», – заявив професор Кесслер.

У 2021 році команда провела експерименти, які показали, що золотушники також можуть демонструвати вищі коефіцієнти далекого червоного світла, або денного світла, відбитого від листя сусідніх рослин. (Далеке червоне світло впливає на зростання рослинності). Коли рослини відчувають, що сусідній золотушник з’їдений, вони адаптуються, ростуть швидше та виділяють більше захисної хімічної речовини.

Крім того, було виявлено, що рослини «відчувають запах» хімічної речовини, яка сигналізує про присутність шкідника.

«Вони можуть використовувати сигнали навколишнього середовища, щоб передбачити майбутню ситуацію, а потім діяти відповідно до неї», – наголосив професор Кесслер.

За його словами, застосування концепції інтелекту до представників флори може надихнути на появу нових гіпотез про механізми та функції хімічної комунікації рослин, а також змінити уявлення людей про те, що насправді означає інтелект.

Попередні дослідження показали, що рослини видають високочастотний сигнал про лихо, коли зазнають стресу від навколишнього середовища. Наприклад, коли в них пошкоджені листя та стебла.

Фото: wikipedia.org

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU