Знову ягідка: зміни після 40

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Переступивши 40-річний рубіж, люди починають «гальмувати»: реакції сповільнюються на чверть, ми стаємо забудькуватими і важче засвоюємо інформацію. А крім зниження мозкової функції та біологічної активності, на всіх чекає неминуче вікове випробування – клімакс. Експертних порад з приводу нових станів цього непростого періоду потребують як жінки, так і чоловіки. Поговоримо про збереження здоров’я та якості життя при гормональній перебудові організму.

Вона

Підготовку до менопаузи (припинення менструацій) тіло починає за кілька років до її настання. Це треба розуміти, аби не панікувати, коли менструація перестане бути регулярною і з часом ставатиме все більш рідкою гостею. Разом із плавним згасанням функції яєчників у жіночому організмі знижується рівень прогестерону, а за ним і жіночого статевого гормону – естрогену.

woman 1586499 960 720 - Здоров'я - 50Plus

Симптоми наближення клімаксу

Тоді і даються взнаки провісники клімаксу: у т.з. пременопаузу змінюється тривалість циклу (менструації трапляються все рідше і поступово припиняються зовсім), втрачає пружність шкіра і проявляються зморшки, стоншується і випадає волосся, а затримка рідини призводить до набряклості і «обтяження» статури. Крім того, через ослаблення м’язів сечового міхура та уретри ускладнюється контроль сечовипускання, знижується статевий потяг, відзначаються передменструальні перепади настрою, порушується сон, з’являються припливи, болючість молочних залоз та підвищена пітливість. Більш виражено клімактеричний синдром проявляється у жінок із яскравим передменструальним синдромом у молодості.

Від чого залежить важкість змін

У клінічних рекомендаціях своєчасним віком настання менопаузи вважається відрізок життя від 46 до 54 років. Ранній (40-45 років) та передчасний (до 40 років) клімакс обумовлений спадковим фактором (повторюється сімейний анамнез по материнській лінії), гінекологічними та соматичними захворюваннями, а також умовами життя: харчуванням, роботою та ін. Фізично підготовленими до пременопаузи підходять жінки, які народили двох і більше дітей і годували їх до півроку грудьми. Важливим виявляється й емоційний стан жінки: наскільки вона є задоволеною життям, професією, соціальним становищем тощо. Лікарі рекомендують 7-годинний сон (як мінімум) і хоча б півгодинну помірну фізичну активність протягом доби.

pexels mikhail nilov 7530023 - Здоров'я - 50Plus

Більше уваги собі, коханій

Помірність – ключове слово у житті після 40. У період між 40 і 50 роками жінка має змінювати спосіб життя на більш розмірений та спокійний. Настав час любити себе і зменшувати оберти: не нервуйте, більше відпочивайте, обирайте справу до душі, радісне захоплення, приємне спілкування. Допомагає отримання насолоди від споглядання природи та задоволення від цікавих занять. Зробіть своїми друзями пілінг, скраб, антивіковий та сонцезахисний креми. Лікарі закликають стежити за вагою, практикувати піші прогулянки та посильне фізичне навантаження: йогу, плавання чи їзду на велосипеді. Через зниження гнучкості тіла важливо включити до програми тренувань вправи на розтяжку. Заняття фізкультурою мають бути комплексними: містити силове й  аеробне навантаження, розвивати рівновагу та координацію.

Візит до лікаря

Крім нетримання сечі та набору ваги, після 40 років зростають ризики розвитку серйозних патологій: раку шийки матки і молочної залози, ішемічної хвороби серця та гіпертонії, інфаркту й інсульту, атеросклерозу й остеопорозу, порушень зору й урогенітальних захворювань. Тому раз на рік потрібно відвідувати не лише гінеколога (для здачі мазка на онкомаркери, проходження мамографії або УЗД молочних залоз), а також стоматолога (стан зубів є пов’язаним зі здоров’ям шлунково-кишкового тракту та органів малого тазу) й обов’язково офтальмолога: з цього віку є необхідним регулярний контроль очного тиску для профілактики та своєчасного діагностування глаукоми – грізної патології, котра на початковому етапі підкрадається безсимптомно і, якщо її пропустити, загрожує незворотною сліпотою.

Він

Свій клімакс доведеться пережити і чоловікам (а також їхньому близькому оточенню: спокою не чекайте). Криза середнього віку супроводжується переглядом життєвих цінностей та прагненням зупинити старіння.

pexels cottonbro studio 4100668 1 1 1 - Здоров'я - 50Plus

Почати життя заново

Назва чоловічого клімаксу – андропауза. Аналог жіночої менопаузи настає у 45-50 років через зниження рівня чоловічого статевого гормону – тестостерону. Іноді цей період не обтяжується особливими проявами, але трапляються й зворотні випадки. Найяскравішим прояв чоловічої кризи буває у віковому проміжку від 37 до 42 років. На цей час припадає згасання фізичної сили і втрата мети існування. А після 45 років чоловічі метання посилює ще й об’єктивна криза «спустілого гнізда»: діти поставлені «на крило», турботи про потомство вже позаду, які цілі ставити надалі – незрозуміло. Чоловік може наважитися на зміну роботи, роду занять та особистого життя. Згадуючи про юнацькі плани та нереалізовану мрію, багато хто знецінює свої досягнення і спішно робить спроби виправити становище.

Невдоволення собою

В очах багатьох жінок чоловік після 40 років не лише не втрачає своєї привабливості, а й навіть розквітає. Проте самі чоловіки думають інакше. Часто вони бачать у дзеркалі пухке тіло, об’ємний живіт та «мішки» під очима. Зовнішні зміни засмучують, викликають апатію та невдоволення собою. Причому чоловік, який звик за собою стежити, переживає сильніше. На тлі зниження лібідо та проблем із ерекцією емоційного спаду не уникнути. Колишній мачо приходить до сумного відкриття, що він уже не альфа-самець. Здається, що життя минуло даремно чи втратило сенс. Для того, щоб упоратися з занепокоєнням, багатьом потрібне підтвердження їхньої чоловічої сили та новий об’єкт «полювання». Метою залицянь до молодших партнерок є і підтримка віри в себе, і підвищення чоловічого статусу, і прагнення встигнути до кінця життя ще раз виростити потомство.

man g1bf02621a 1920 - Здоров'я - 50Plus

Клінічна картина

Симптомами чоловічого клімаксу є: схуднення м’язової маси, випадіння волосся, зниження сексуального потягу, заниження самооцінки, коливання  настрою, дратівливість, млявість та безсоння. Нормальна тривалість чоловічої кризи середнього віку – до трьох років. Затяжний період може тривати п’ять-сім років. Якщо довше – варто звернутися до фахівця: негативну ситуацію треба усувати із психологом чи психіатром. Інші лікарі також можуть знадобитися. Після 40 років зазвичай виникають ризики здоров’ю простати. Потрібно стежити за збільшенням передміхурової залози: воно може бути не тільки доброякісним. Вчасно розпізнати рак простати дозволять регулярні обстеження. Необхідні аналізи – на тиреотропний гормон та гормон навколощитоподібних залоз або паратгормон.

Як собі допомогти?

Чоловіче здоров’я після 40 років залежить від фізичної активності, підтримки рівня тестостерону, збалансованого харчування, відмови від тютюну та обмеження алкоголю, регулярного статевого життя, захищеного сексу, періодичних оглядів уролога та щорічного аналізу крові на онкомаркери (після 45 років – обов’язково). Потрібно висипатися, намагатися почуватися в  гармонії з собою, підтримувати позитивний настрій, більше пити води, вживати якісну їжу, менше їсти продуктів із крохмалем і стимулювати вироблення колагену та еластину. Пам’ятайте, що у класифікації ООН людина з 18 до 44 років вважається молодою, а з 45 до 59 років – середнього віку. Отже 40-річчя – золота середина між колишнім і новим життям, яке можна і потрібно прожити якісно та змістовно.

Фото: pexels.com, pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU