Спортивні видовища дарують щастя та довголіття

У переддень Олімпіади-2024 науковці повідомили, що перегляд спортивних змагань робить нас щасливими, покращує здоров’я та сприяє довголіттю.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

До літніх Олімпійських ігор в Парижі залишилися лічені дні. Тож ця наукова новина є вельми своєчасною. Нещодавнє відкриття британських дослідників довело, що вболівання за улюблених спортсменів – аж ніяк не легковажне заняття.

Про що дізналися науковці

Виявляється, перегляд спортивних змагань по телевізору або вболівання за улюблену команду безпосередньо на стадіоні робить нас щасливішими. Видовище такого роду позитивно впливає на психологічний стан людей, а отже, й на їхнє фізичне здоров’я. Ба більше: вони навіть живуть довше.

Таких висновків дійшли дослідники з Університету Англія Раскін. Вони проаналізували дані 7209 дорослих мешканців Англії віком від 16 до 85 років, які взяли участь в опитуванні Taking Part, що його замовив уряд Великої Британії.

Вчені виявили, що люди, які минулого року відвідували спортивні заходи як вболівальники, більшою мірою задоволені своїм життям. Вони вважають його більш вартісним і почуваються менш самотніми, ніж ті, хто таких заходів не відвідував.

українські вболіальники

Перегляд спортивних змагань по телевізору та в інтернеті є також корисним для нашого здоров’я. За словами дослідників, завдяки цьому заняттю людина стає менш схильною до депресії. І що частіше такі перегляди, то рідше виявляються симптоми депресії, розповіло видання Science Alert.

Ті, хто дивиться спортивні змагання, частіше повідомляють про більшу задоволеність життям, ніж люди, які цього не роблять: незалежно від того, чи переглядають вони спортивні видовища наживо, по телевізору або онлайн.

При цьому дослідники врахували, що на почуття задоволеності життям спортивних фанатів можуть впливати й інші фактори. Як-от компанія добрих друзів або фінансовий добробут. Однак теорія соціальної ідентичності та дослідження з використанням нейровізуалізації переконують вчених у тому, що саме вболівання за спортсменів робить людину більш задоволеною життям, а не інші чинники.

Позитивний ефект від перегляду спортивних змагань, швидше за все, стосується соціальної ідентичності. Зазвичай ми об’єднуємося у групи з тими людьми, з якими поділяємо спільні інтереси. Ці спільноти формують частину нашої ідентичності, через них ми знаходимо соціальну та емоційну підтримку. Яскравим прикладом цього є об’єднання з людьми, які вболівають за нашу улюблену команду.

вболівальники в барі

А що про це кажуть інші науковці?

Ці висновки узгоджуються з результатами інших досліджень, які показали, що люди, які наживо дивляться спортивні змагання бодай раз на рік, мають менше симптомів депресії, ніж ті, хто цього не робить.
Роль соціальних процесів, що пов’язують спортивне видовище та відчуття щастя, продемонструвало й недавнє японське дослідження, автори якого використали нейровізуалізацію. Вони, зокрема, виявили, що області мозку, пов’язані з психологічною винагородою (добрим самопочуттям), були активнішими, коли учасники дивилися змагання з більш популярного видовищного виду спорту (наприклад, бейсболу), ніж менш популярного виду (наприклад, гольфу).

Отже, ми можемо насолоджуватися почуттям спільності, яке нам дарують наші улюблені спортсмени, незалежно від того, чи ми дивимося спортивні змагання на стадіоні або ж по телевізору. Обидва варіанти забезпечують психологічну користь. Вона буде ще відчутнішою, якщо ділитися враженнями про спортивні події з іншими людьми.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU