Покажи своє фото, і я скажу, як тебе звуть: ім’я впливає на нашу зовнішність

Чи не помічали ви раніше, що люди з однаковими іменами часто подібні одне до одного? Цьому зрештою знайшлося наукове пояснення.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Команда дослідників з Університету Райхмана та Єврейського університету Єрусалима (Ізраїль) виявила зв’язок між ім’ям та зовнішністю людини. Вчені помітили, що імена формують зовнішність. А з віком люди дедалі більше «стають схожими» на свої імена.

Попередні дослідження показали, що більшість з нас можуть вгадати ім’я незнайомця з точністю до 40 відсотків. Однак досі було незрозуміло, чому це відбувається. Розгадати загадку вирішили автори нового дослідження.

Тож коли обираєте ім’я для своєї дитини, майте на увазі: риси її обличчя розвиватимуться/змінюватимуться відповідно до цього імені.

Про що дізналися науковці

Команда залучила до експерименту дітей віком 9-10 років та дорослих. Усім їм запропонували поглянути на світлини та зіставити обличчя людей з іменами. Результат виявився приголомшливим: і старші, і молодші учасники правильно підібрали імена до облич дорослих людей. Однак їм не вдалося досягти такого самого успіху, коли йшлося про зіставлення дитячих облич та імен, розповіло видання Daily Mail.

На другому етапі дослідження вчені завантажили зображення людських облич та їхніх імен у систему машинного навчання. Вона проаналізувала дані та видала результат: обличчя дорослих з однаковим ім’ям були схожі між собою. І навпаки: система не виявила подібності серед дітей з однаковими іменами.

Дослідники дійшли висновку, що обличчя людей поступово еволюціонують відповідно до їхніх імен.

«Діти поки що не схожі на свої імена, але дорослі, які живуть зі своїми іменами довше, як правило, схожі на них», – підсумувала команда дослідників.

хлопець з бейджем

Науковці також заявили, що люди розвиваються відповідно до стереотипу, нав’язаного їм з народження. Наше ім’я – це соціальний ярлик, який людині причепили в ранньому віці, написали вчені у звітній статті.

За їхніми словами, дослідження вказало на так званий ефект пророцтва, що самоздійснюється. Йдеться про те, що зовнішність людини з часом розвивається й починає нагадувати соціальні стереотипи, пов’язані з даним ім’ям.

«Ми – соціальні істоти, на яких впливає виховання: один із наших найунікальніших та найіндивідуальніших фізичних компонентів – зовнішність – може бути сформований соціальним чинником – нашим ім’ям», – зазначила команда.

«Соціальна структурованість така сильна, що може впливати на зовнішній вигляд людини», – сказав доктор Йонат Цвебнер, керівник дослідження.

«Ці результати можуть вказувати на те, якою мірою інші особисті фактори, що навіть більш значущі, ніж імена (такі як стать чи етнічна приналежність), можуть визначати, якими ми виростемо», – додав він.

Висновки з дослідження опублікував журнал Psychological and Cognitive Sciences.

Фото: tvijromaniv.in.ua, pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU