В Індії розкопали теракотовий трубопровід: йому 2600 років

Він є доказом того, що в ті далекі часи місцеві мешканці не просто черпали горщиками воду з річки, а користувалися справжнім інженерним чудом.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

У ході 10-го етапу розкопок на археологічному об’єкті Кіладі в індійському штаті Тамілнад дослідники виявили теракотовий трубопровід. Ця знахідка свідчить про існування древньої практики управління водними ресурсами, яка застосовувалася ще в VI столітті до нашої ери.

Що знайшли археологи

Стародавнє місто Кіладі на півдні Індії є нагадуванням про те, що наші предки використовували деякі хитромудрі пристосування задовго до того, як була винайдена сучасна сантехніка.

Розташована за 11 кілометрів на південний схід від Мадурая, археологічна пам’ятка Кіладі привертає увагу наукової спільноти відтоді, як 2014 року на неї натрапив дослідник Археологічної служби Індії К. Амарнатх Рамакрішна. Протягом 10 років тут виявили понад 20 000 артефактів. Кожен з них є часткою історії розвиненого суспільства, що колись процвітало на берегах річки Вайгай, розповіло видання Arkeonews.

терракотові труби

Об’єкт Кіладі вчені називають «археологічною золотою жилою». Окрім теракотового трубопроводу, раніше тут також виявили відкритий стік, закритий канал та кілька невеликих резервуарів. Усі ці знахідки вказують на добре сплановану систему управління водними ресурсами. При цьому циліндричний трубопровід вважають найчудовішим відкриттям з низки названих. Він є доказом того, що 2600 років тому мешканці Кіладі не просто черпали горщиками воду з річки, а мали у своєму розпорядженні справжнє інженерне чудо.

За словами представників Департаменту археології штату Тамілнад, нещодавно виявлений трубопровід складається з шести циліндричних структур. Кожна – завдовжки 36 см та завширшки 18 см. Ретельно підігнані одна до одної, ці структури утворюють єдину конструкцію завдовжки 174 см.

«Тепер трубопровід повністю розкопано. Він тягнеться до сусідньої траншеї. Його можна було використовувати для захищеного транспортування води», – повідомили в департаменті.

Аналіз різних артефактів із цього археологічного об’єкта показав, що у VII- VI століттях до нашої ери тамільське суспільство мешкало в розвинутому промисловому населеному пункті. Крім того, виявлені в Кіладі артефакти свідчать про те, що таміли були знайомі з технологією обробки заліза ще у 2172 році до н. е., тобто близько 4200 років тому.

Фото: Government of Tamil Nadu

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU