Дружбі кінець: як розірвати зв’язок 

Правильний вихід із віджилих товариських стосунків дозволить уникнути образ і ворожнечі.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Для запобігання емоційним втратам після розставання психологи навчають екологічному завершенню романтичного зв’язку, але суспільство здебільшого оминає увагою закінчення дружніх стосунків, хоча вичерпання такої близькості викликає у людей не менш важкі переживання. Натомість можна дистанціюватися цілком мирно, «по-хорошому», щоб віддалення нікому не завдало болю. Тож як сказати людині, що ти не хочеш з нею спілкуватися?

Шкідлива звичка

Новий досвід та нові обставини змінюють світовідчуття і життєві інтереси, отже, люди, котрі колись добре ладнали, на якомусь етапі можуть виявити втрату «душевного тяжіння», стикнутися з охолодженням почуттів і пережити втрату колишньої прихильності. Коли ваші шляхи розходяться, то обопільно пропадає мотивація відновлювати дружбу, яка підтримується за звичкою і стає тягарем. У такому разі зв’язок обривається сам собою, згасаючи природним чином, і цей факт просто потребує констатації.

Люди можуть дорожити своїми тривалими стосунками і водночас усвідомлювати, що їх надалі, окрім теплих спогадів, нічого не цементує. Коли ніхто не прагне продовження зв’язку, у друзів зрештою не залишається нічого, що тримає їх разом. А «фантомна дружба» – це не те, що треба берегти та розвивати. Психологи радять вчасно ставити остаточну крапку, інакше наступним етапом охолодження почуттів будуть негативні емоції: роздратування, тягар, ворожість і токсичність.

зв’язані чашки

Симптоматичні сигнали:

  • байдужість;
  • дискомфорт;
  • уразливість;
  • знецінення;
  • порушення особистих кордонів.

Якщо у ваших відносинах з’явилося бажання нападати або захищатися, це є ознакою руйнівної дії «зв’язку за звичкою».

Як розірвати дружбу?

Потрібно розставити крапки над «і» та правильно відокремитися. Вибір способу, яким це краще зробити, залежить від причини, що привела до рішення підвести риску під дружбою.

Облиште як є

Якщо люди не намагаються підтримувати дружбу, то вона припиняється сама по собі. Дозвольте стосункам закінчитися самостійно. Такий варіант можуть вибрати ті, хто не заперечує проти взаємного усунення. Психологи рекомендують ухилятися від зустрічей із людиною, з якою розриваєте зв’язок: утримайтеся від спільних дій, не запрошуйте особу до себе і делікатно уникайте її запрошень. Останніми «жестами ввічливості» залишаться формальні привітання зі святами, але й вони згодом поступово обірвуться.

Наважтеся на розмову

Інша річ – коли дружба ще теплиться, але не приносить задоволення. У такому разі не зайвою буде розмова, яка розкриє ваші наміри припинити дружбу і пояснить причини такого рішення. Адже якщо одна людина хоче відсторонитися, а інша цього не чекає, будуть самобичування, фантазії та стрес. Потрібно поговорити віч-на-віч, у відповідний час і в спокійній обстановці, щоб людина могла контролювати емоції. Але комфортом токсичного приятеля можна знехтувати, якщо доводиться обирати між чужим емоційним благополуччям і власним.

Без обговорення помилок

Як сказати людині, що ти не хочеш з нею спілкуватися? Без мети виправити стосунки їх не варто аналізувати.

Не критикуйте і не звинувачуйте

Йтися має не про те, що було зроблено не так, а лише про ваші особисті почуття: ви відчуваєте ослаблення колишнього зв’язку або вас обтяжують конфлікти, що почастішали. Не кривіть душею – значуща для вас колись людина заслуговує на правду. Подякуйте другові чи приятелеві за хороші моменти ваших стосунків – це важлива частина правильного розставання, де люди дбають про свій та чужий ментальний ресурс. Потрібно цінувати своє минуле і людей, що були в ньому поруч із вами.

Не обертайтесь назад

Завершивши стосунки, не рефлексуйте. Незалежно від того, хто був ініціатором розставання, у майбутньому вас може накрити смуток. Людям властиво переглядати свої почуття, переосмислювати минуле, ідеалізувати втрати та періодично шкодувати про прийняті рішення. Психологи попереджають, що подальші спроби повернути все, як було, зазвичай закінчуються погано. Треба собі довіряти і не обертатися назад: не піддавайтеся емоційним імпульсам і «йдучи, ідіть».

Як перестати спілкуватися з людиною?

Продовження контактів – це змішані почуття, помилкові інтерпретації та необґрунтовані ілюзії. Не варто відновлювати практику дзвінків чи листування. Якщо продовжувати обмінюватися повідомленнями та іноді зустрічатися, щоб дізнатися, як у друга справи, неоднозначні сигнали можуть бути неправильно сприйняті. Відкладене (повторне) розставання лише подовжить біль – навіщо наражатися на важкі емоції знову? Водночас важливо враховувати, що відповідати з горем навпіл можна лише за власні емоції, а це не все, до чого слід підготуватися після розриву зв’язку.

кулаки, вогонь

Психологи звертають увагу, що завершення дружби може мати непередбачувані наслідки. З боку колишнього друга не є виключеним прояв агресії: він може почати псувати вам життя, розпускаючи скандальні чутки і здійснюючи непристойні вчинки. Потрібно так само бути готовим до поділу друзів: як і при розлученні пари, спільне оточення перестане бути вашим у колишньому складі. Виключивши зі свого кола спілкування одну людину, ви втратите разом із нею й інші контакти з-поміж близьких до приятеля людей. Будьте стійкими і не віддячуйте кривдникові тією ж монетою. А в найгіршому розвитку подій спробуйте побачити не зло, а благо – адже легше відповідати за своє рішення тоді, коли вам нагадують про його причину.

Фото: pexels.com, pixabay.com
FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.