Бананова шкірка робить випічку кориснішою: дослідники

Автори нещодавнього дослідження стверджують: щоразу, викидаючи шкірку від банана, ви позбавляєте себе смачної та живильної їжі.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Науковці виявили, що бананова шкірка є корисним інгредієнтом з багатьох причин.

Команда дослідників з Х’юстонського університету (США) та Алігархського мусульманського університету (Індія) довела: якщо бананову шкірку бланшувати, висушити й подрібнити на борошно, з неї можна приготувати чудову випічку. Вона буде такою само смачною, якщо не кращою, ніж продукти на основі пшениці.

Якщо ви не відданий читач блогів про веганський раціон і не шанувальник знаної кулінарки Найджели Лоусон, то, ймовірно, навряд чи розглядали можливість приготування їжі з банановою шкіркою. Однак це не лише абсолютно безпечно, але й, як довели вчені, смачно та корисно.

Про що дізналися дослідники?

Команда з’ясувала, що разом із випічкою з додаванням бананової шкірки можна отримати щедру порцію мінералів та протиракових поживних речовин. Збагачене шкіркою цукрове печиво, приготовлене в ході дослідження, містило значно більше клітковини, магнію, калію та антиоксидантних сполук.

домашнє печиво

До слова, клітковина з бананової шкірки допомагає покращити травлення. Завдяки їй кишківник збагачується корисною флорою.
Коли учасникам експерименту запропонували оцінити випічку з додаванням цього секретного інгредієнта, вони були задоволені її смаком так само як і печивом без бананової шкірки.

З другого боку, додавання занадто великої кількості борошна з бананової шкірки призвело до того, що печиво стало більш коричневим і твердим: можливо, через ту саму додаткову клітковину. Але коли печиво пекли з борошна, що містило 7,5 відсотка бананової шкірки, текстура досягла набагато кращого балансу.

Також учені виявили, що продукти з цим інгредієнтом чудово зберігаються на полиці протягом трьох місяців за кімнатної температури.
Науковці повідомили, що додавати бананову шкірку корисно не лише до випічки (печива, тістечок, тортів та хліба), але й до макаронних виробів.

А що про це кажуть інші експерти?

Інша команда, що вивчала пиріг з банановою шкіркою, засвідчила: завдяки цьому натуральному барвнику він набув гарного кольору. Також цей інгредієнт підвищив поживну цінність продукту.

Ще одне дослідження, проведене 2016 року, показало, що заміна до 10 відсотків пшеничного борошна на борошно з бананової шкірки збагачує випечений хліб підвищеним вмістом білків, вуглеводів та жирів.

банановий пиріг

А може, ви не любите випічку? Є й інші варіанти. Згадувана вище Найджела Лоусон використовувала бананову шкірку в каррі. А веганські блогери нещодавно популяризували ідею бекону з бананової шкірки, розповіло видання Science Alert.

Вживання в їжу шкірки цього фрукта не просто корисне – воно допомагає скоротити кількість харчових відходів. Близько 40 відсотків ваги банана припадає на шкірку, яку найчастіше просто викидають.

Звісно, ​​бананову шкірку їсти в сирому вигляді навряд чи хтось буде. Але якщо її правильно приготувати, вона може зробити наїдки смачнішими. Також шкірка подовжить термін придатності деяких продуктів, оскільки має антиоксидантні та антимікробні властивості. До речі, те саме стосується й шкірки інших фруктів, наприклад, манго: як було виявлено, вона підвищує антиоксидантні властивості торта та покращує його смак.
Тож коли наступного разу ви будете чистити банан заради його внутрішнього вмісту, подумайте про те, щоб зберегти шкірку. І ваш шлунок пізніше подякує вам за це.

Результати дослідження опублікував журнал ACS Food Science & Technology.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.