Кросворди та книжки захищають мозок від старіння

Нове дослідження показало, що розумові вправи, як-от читання книг та розгадування кросвордів, допомагають мозку не старіти якнайдовше.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Автори масштабного дослідження запевнили: складні розумові завдання допомагають зберегти здоров’я мозку в міру старіння. Найдоступніші та найпопулярніші з них – розв’язування головоломок, розгадування кросвордів та читання книг.

Науковці також з’ясували, яка щотижнева кількість кросвордів та інших розумових вправ може принести користь немолодому мозку.

Про що повідомили дослідники

Команда дослідників з Університету Південного Міссісіпі, Техаського університету A&M та Університету Індіани (США) протягом 8 років вивчали дані про 5932 осіб у віці 50 років та старших. Усі учасники мали легкі когнітивні порушення (MCI). Вчені вели спостереження за допомогою опитувань в рамках масштабного проєкту Health and Retirement Study.

Залежно від того, як часто учасники практикували на дозвіллі пізнавально-стимулювальні заняття (CSLA), їм присвоїли один з трьох рівнів залучення до розумових справ: низький, середній або високий. Заняття передбачали читання, письмо, ігри (такі як шахи), кросворди, головоломки, а також хобі.

Науковці виявили, що група з високим рівнем залучення до CSLA протягом усього періоду дослідження демонструвала найкращі когнітивні здібності. Як зауважив провідний автор роботи Джунхен Кім з Техаського університету A&M, переваги в цій групі стосувалися пам’яті, уваги та швидкості когнітивної обробки. Також учасники, що належали до цієї групи, найліпше за інших впоралися зі стандартними когнітивними тестами, розповіло видання Science Alert.

чоловік з кубиком Рубіка

І хоча когнітивне зниження було очевидним у всіх трьох групах, в учасників з високим рівнем залучення до CSLA воно було повільнішим. Це свідчить про те, що регулярні заняття, які підтримують гостроту розуму, допомагають боротися зі старінням мозку. А найбільший ефект спостерігається в осіб з легкими когнітивними порушеннями.

Дослідники вважають, що оптимальна кількість розумових занять, що підтримує гостроту розуму, – три рази на тиждень. Хоча що більше, то краще.

Команда зазначила, що для покращення когнітивних функцій в людей похилого віку найзначнішу роль відіграють позитивні зміни способу життя, а не медикаментозне лікування.

Оскільки легкі когнітивні порушення часто передують таким серйозним недугам, як хвороба Альцгеймера, нове дослідження може допомогти виявленню методів лікування, які відтерміновують початок деменції. Це надзвичайно важливо, адже в міру того, як населення світу старіє, кількість людей похилого віку з цими станами зростає.

Результати дослідження опублікувало видання Journal of Cognitive Enhancement.

До слова, декілька попередніх досліджень встановили зв’язок між мозковими навантаженнями, такими як головоломки, та захистом від когнітивного спаду.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.