Забути не можна згадати: вино і чай гальмують погіршення пам’яті

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Американські дослідники визначили деякі продукти та напої, вживання яких уповільнює погіршення пам’яті в поважному віці.

Згідно з дослідженням Американської академії неврології, ті, хто вживає продукти і напої з великим вмістом флавонолів, з меншою ймовірністю скаржитимуться на забудькуватість.

Флавоноли – антиоксидантні речовини, що містяться в рослинах, – допомагають боротися з деменцією, за якої мозок відмовляється виконувати свої звичні функції. Зокрема, з її найпоширенішою формою – хворобою Альцгеймера.

Тож флавоноли, які можна виявити в рослинних пігментах, давно відомі своїм цілющим впливом на здоров’я. Дослідники визначили, що ці фітохімічні речовини можуть запобігти, приміром, розвитку серцево-судинних захворювань, діабету або раку. Вчені також пов’язують флавоноли з профілактикою хвороб мозку.

Нове дослідження на цю тему проводив Медичний центр Університету Раша в Чикаго (США). Воно, зокрема, показало: серед продуктів та напоїв з флавонолами, які допомагають пам’яті з роками не псуватися, гідне місце посідають вино та чай. Щодо вин, то найбільше флавонолів міститься в червоному вині. Щодо чаю, то всі його різновиди можуть похвалитися цими корисними речовинами.

Вчені констатували, що дорослі американці споживають в середньому від 16 до 20 міліграмів флавонолів на день.

Томас Холланд, провідний автор дослідження, підтвердив, що дотримання певного раціону може посприяти повільнішому зниженню когнітивних функцій. Порада вченого доволі проста: вживати більше фруктів та овочів, а також пити більше чаю. Це допоможе підтримувати здоров’я свого мозку, повідомило видання Newsweek. Дослідник зауважив, що з-поміж продуктів, які мають такі чудодійні властивості, – червоне вино, помідори, яблука та чай.

pexels yaroslav shuraev 8088249 cut photo.ru 1 - Здоров'я - 50Plus

Вино та чай – нові фаворити гарної пам’яті

Науковці дійшли такого висновку внаслідок семирічного дослідження 961 добровольця, в яких не спостерігалося проявів деменції. Середній вік учасників експерименту – 81 рік.

Учені розділили добровольців на п’ять груп, відповідно до того, скільки флавонолів вони вживали. Дослідники також регулярно пропонували їм докладно описати, як часто вони їли певні продукти. Паралельно проводилися випробування на когнітивну пам’ять. Учасників, зокрема, попросили згадувати слова і числа та розставляти їх у правильному порядку. Слід зазначити, що під час експерименту до уваги бралися стать, рівень освіти, спосіб життя та фізична активність добровольців.

Науковці з’ясували, що в тих, хто споживав найбільше продуктів з флавонолами, когнітивні функції знижувалися значно повільніше, ніж в тих, хто споживав їх найменше.

На основі спостережень дослідники склали перелік продуктів, які ефективніше гальмували зниження когнітивних функцій. До нього ввійшли: капуста кале, боби, чай, шпинат, броколі, помідори, яблука, вино, апельсини, груші, оливкова олія, томатний соус.

Цей результат, на думку вчених, пов’язаний з антиоксидантами та протизапальними речовинами, що містяться в цих продуктах.

Хоча дослідження й показало, що чай та  вино активно борються за збереження пам’яті в шанованому віці, слід зважати на інші особливості цих напоїв. А саме, на істотну концентрацію в чаї кофеїну, що може провокувати розлади нервової системи й посилене серцебиття. А також на шкідливість наднормового вживання алкоголю, яке навпаки може призвести до втрати пам’яті та розвитку деменції.

Фото: pexels.com, pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU