Два місця у ванній кімнаті, що рясніють мікробами: експерти

У ванних кімнатах є дві зони, що кишать бактеріями та вірусами. Добра новина полягає в тому, що вони здебільшого не є небезпечними для людини.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Не одразу можна здогадатися, про які саме місця йдеться. А тим часом усе просто: це – душова лійка та зубна щітка.

Ванну кімнату зазвичай вважають найчистішим приміщенням помешкання. Але це не так. Нове дослідження Північно-Східного університету (Бостон, США) змушує нас озброїтися засобами для чищення, коли ми наступного разу опинимося у ванній.

У рамках свого масштабного дослідження науковці зібрали зразки з душових лійок та зубних щіток по всій території США. Секвенувавши ДНК з цих зразків, дослідники виявили 614 унікальних мікробів, що живуть в мікробіомі ванної кімнати. Серед цих «крихіток» є багато невідомих науці, розповіло видання Daily Mail.

Провідна авторка дослідження, докторка Еріка Гартманн жахнулася: «Кількість вірусів, які ми виявили, просто дика».

лійка душу

Що з цього приводу думають вчені?

Насправді ванна кімната є ідеальним середовищем для розмноження бактерій та вірусів.

Хоча багато хто з нас чистить її регулярно, використовуючи якісні хімікати, це не означає, що мікроорганізми назавжди покидають приміщення.
«Мікроби обожнюють середовище з водою. А де є вода? Всередині наших душових лійок та на зубних щітках. Ми виявили багато вірусів, про які знали дуже мало або зовсім нічого не знали», – сказала пані Гартманн.

Цікаво, що одні мікроби більше полюбляють зубні щітки, а інші – душові лійки. У той час як насадка для душу є середовищем проживання бактерій, що зазвичай зустрічаються в ґрунті та питній воді, зубну щітку населяють види, що пов’язані з мікробіомом людини.

Кожна з цих окремих бактеріальних спільнот має власну унікальну спільноту вірусів, покликаних їх знищувати.

Найбільш поширеними видами виявилися мікобактеріофаги, які заражають патогенні види, що спричиняють проказу, туберкульоз та хронічні інфекції легень.

зубна щітка

Дослідники «заспокоїли»: оскільки більшість виявлених на зубних щітках та душових лійках вірусів є бактеріофагами, вони не інфікують людей. Попри це в багатьох із нас, певне, виникло бажання влаштувати у ванній кімнаті велике прибирання.

Як із цим боротися?

Докторка Гартманн рекомендує регулярно замочувати душову лійку душу в оцті й таким чином видаляти кальцієві відкладення, в яких розмножуються бактерії. Є також простіша альтернатива: можна вимити лійку водою з милом.

Експерти також радять регулярно – раз на два-три місяці – міняти зубну щітку, щоб вона не встигала забруднюватись занадто сильно.
Результати дослідження опублікував журнал Frontiers in Microbiomes.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.