Дезодорант-спрей забруднює повітря так само, як смог

Як показало нове дослідження, звичні засоби гігієни виділяють в повітря численні леткі сполуки, що можуть шкодити здоров’ю людини.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Команда вчених з Федеральної політехнічної школи Лозанни (EPFL, Швейцарія) засвідчили, що дезодорант та інші засоби особистої гігієни можуть так само забруднювати довкілля, як вуличний смог.

Ці засоби виготовляють з використанням різноманітних інгредієнтів, які маскують запах тіла, запобігають потовиділенню, зволожують шкіру та дарують нам приємні аромати. Задля цього індустрія косметики використовує сотні хімічних речовин. Насторожує не лише те, що деякі з них самі по собі є загрозою для нашого здоров’я. Навіть менш проблемні з них можуть вступати в реакцію з іншими речовинами в нашому довкіллі, утворюючи нові забруднювачі з невідомою токсичністю.

Про що дізналися дослідники?

Науковці придбали дезодорант-спрей, крем для рук, кульковий дезодорант, парфум та лак для волосся, а потім провели з ними низку експериментів.

Вивчивши викиди від використання цих популярних засобів особистої гігієни, а також реакції, в які вони вступають у типовому середовищі приміщення, дослідники були вражені.

дезодорант-спрей

Вони виявили понад 200 різних видів летких органічних сполук (ЛОС). Деякі з них можна вважати нешкідливими, особливо, якщо їхня концентрація доволі низька. Натомість чимало цих сполук швидко вступають в реакції, утворюючи вторинні органічні аерозолі, які не можна назвати безпечними.

«Деякі молекули утворюють нові часточки, які можуть коагулювати в більші часточки, що здатні ефективно осідати в наших легенях», – зазначив Душан Ліцина, провідний автор роботи.

«На мою думку, ми досі не до кінця розуміємо вплив цих забруднювальних речовин на здоров’я, але вони можуть бути шкідливішими, ніж ми думаємо, особливо тому, що вони потраплять в зону нашого дихання», – додав він.

У багатьох сучасних будинках та офісах є принаймні одне або два джерела молекули кисню озону, який зазвичай виділяють принтери та копіювальні апарати, а також, за іронією долі, очищувачі повітря.

Навіть у місцях, де немає обладнання, що виробляє озон, багато забруднювальних речовин на відкритому повітрі реагуватимуть на сонячне світло, утворюючи озон, що потім проникатиме в приміщення крізь вікна та вентиляційні системи.

Хоча озон зовні схожий на кисень, що необхідний нашому організму для дихання, третій атом кисню в озоні робить його відносно нестабільним. Це дає йому можливість легко вступати в реакцію з леткими органічними сполуками, такими як моно терпени, розповіло видання Science Alert.

У всіх випадках, крім одного – кулькового дезодоранту, утворювані частинки створювали правдивий смог. Що ж до швидкості зростання часточок, то вона була значно вищою, ніж зазвичай повідомляють експерти, які досліджують якість повітря.

На думку вчених, усвідомлення того, що ми можемо створювати такі різноманітні види забруднення щоразу, коли укладаємо волосся або розпорошуємо дезодорант, має насторожувати.

«Доведеться скоротити нашу залежність від цих продуктів або, якщо можливо, замінити їх на більш натуральні альтернативи, що містять ароматичні сполуки з низькою хімічною активністю», – зауважив пан Ліцина.

Результати дослідження опублікував журнал Environmental Science & Technology Letters.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.